Colonel (r.) Tudorel Dragonici

Tudorel Dragonici s-a născut la data de 17 august 1957, în localitatea Ciocmani, judeţul Sălaj. A urmat Liceul Militar în Câmpulung-Moldovenesc, între anii 1972 – 1976, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu“ de la Sibiu, pe care a absolvit-o în 1979. În anul 1990, a absolvit Academia de Înalte Studii Militare de la Bucureşti Facultatea Interarme. A trecut în rezervă în anul 2015.

În perioada 2004 – 2007, a  îndeplinit funcţia de comandant al Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” (Dej), fiind, în această perioadă, comandantul primei unități din armata României care a fost certificată și afirmată ca structură pusă la dispozitia NATO. Dincolo de enunțul care face referire la o dată din trecutul foarte recent al armatei noastre, munca depusă în acea vreme de comandantul Tudorel Dragonici și a subordonaților săi a fost una titanică având în vedere nu doar transformarea structurală și operațională a batalionului, ci chiar mentalitară a colectivului de militari care, prin comportamentul lor trebuiau să se situeze la aceleași standarde profesionale ca ale oricarei structuri militare similare din armatele componente ale selectei Alianței Nord-Atlantice.

De-a lungul carierei sale militare, ofițerul Tudorel Dragonici a parcurs toate treptele ierarhiei profesionale, de la comandant de pluton până la cea de șef al Informațiilor la Brigada 81 Mecanizată, având,  în permanență,  în prim-plan factorul uman, fiind un adevărat lider prin comportament și exemplu personal.

A participat la următoarele misiuni internaţionale și exerciții internaționale, astfel: LNO NORTHWOOD în Marea Britanie, 2003; UNAVEM III în Angola, 1997; exercițiul NATO-PfP în Ucraina, 1995. În perioada 2006 – 2007, a participat în calitate de comandant al Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” în teatrul de operații Irak, în Operația „IRAQI FREEDOM VII”.

Colonelul (r.) Tudorel Dragonici este căsătorit şi are doi copii.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1