General de brigadă (r.) Marius-Dorel Giurcă - fost comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte

 

Ca în oricare domeniu, fiecare specialitate militară are vârfurile sale de lance, oameni care condus la proliferarea nivelului de pregătire și profesionalism al militarilor din respectiva sferă profesională. Generalul de brigadă (r.) Marius-Dorel Giurcă este un astfel de exemplu, un militar care, prin rezultatele obținute și însușirile remarcabile, și-a câștigat un loc de cinste în galeria celor care au contribuit la consolidarea renumelui vânătorilor de munte. Punând mereu accentul pe instrucția de specialitate și dând dovadă de o viziune exhaustivă privind postura, profilul și pregătirea luptătorilor, generalul de brigadă (r.) Marius Giurcă a reușit ca Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” , la comanda căreia s-a aflat între anii 2013-2017, să își sporească prestigiul în cadrul Armatei României, dar și în fața partenerilor internaționali.

 

Armata nu a fost și nu este singura lui pasiune. Cochetează cu scrisul, a semnat, până acum,  volumul „Urcuş spre crestele datoriei”, lucrare dedicată istoriei Batalionului 24 Vânători de Munte,  „Enciclopedia Vânătorilor de Munte” și fiind coautor al lucrării „Strajă la Porţile Carpaţilor Orientali”, dedicată marii unități din Miercurea Ciuc.

 

Generalul de brigadă (r.) Marius-Dorel Giurcă născut la 9 martie 1961, în localitatea Pietrari, judeţul Vâlcea,a absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Infanterie „Nicolae Bălcescu”. Între 1992 – 1994 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare. După absolvire, a îndeplinit funcţiile de ofiţer de stat major la Batalionul 10 Vânători de Munte, de ofiţer de stat major la comandamentul Brigăzii 7 Vânători de Munte, precum şi funcţia de şef de stat major al Batalionului 10 Vânători de Munte.

 

Între 2001 şi 2006, a fost numit comandant al Batalionului 24 Vânători de Munte. Din 2006 şi până în 2013 a ocupat funcţia de şef de Stat Major al Brigăzii 61 Vânători de Munte, preluând apoi comanda marii unități.

 

Pentru rezultatele deosebite obţinute în carieră a fost decorat cu Semnul Onorific „În Serviciul Patriei”, pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate, Emblema de Merit „În Serviciul Armatei României” clasa a III-a, a II-a şi I-a, Emblema de Merit „Acţiuni Umanitare” clasa a III-a, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare  a Forţelor Navale, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Informaţiilor pentru Apărare precum şi Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler cu însemne pentru Militari.

Thumbnail Image Table
Pages:     1