Plutonier adjutant Vasile ZBÂNCĂ – un erou al zilelor noastre

Camarazii care servesc sub drapel alături de Vasile Zbâncă spun despre acesta că este „unul dintre cei mai buni subofițeri specialiști ai armei infanterie”. Plutonierul adjutant Vasile Zbâncă de astăzi și-a început cariera ca soldat, militar în termen, într-o unitate militară din Târgu-Mureș. După finalizarea conscripției, nu s-a îndepărtat de instituția armatei. Dimpotrivă. S-a angajat, la Bistrița, la Batalionul 812 Infanterie ca militar profesionist. A promovat în rândurile subofițerilor, continuându-și cariera militară în acest corp profesional fiind încadrat, din 2011, într-un batalion de sprijin logistic.

Vasile Zbâncă este o poveste la prezentul continuu. Pe scurt: a participat la două misiuni internaţionale în teatrul de operaţii din Afganistan, în 2007, ca „pistolar” și în 2010, ca „top cover”. În cea de-a doua misiune, în urma unui atac al insurgenților talibani asupra patrulei românești, a fost grav rănit, rămânând fără picioare. De atunci, poartă proteze. A fost decorat cu „Emblema Onoarea Armatei României”, „Emblema de Merit în Slujba Păcii” şi „Medalia Virtutea Militară”. Anul acesta s-a implicat direct în tot ceea ce înseamnă activităţi dedicate marcării Centenarului Marii Uniri şi a Primului Război Mondial organizate atât în unitatea din care face parte, cât şi de alte entități militare și civile. Tot în acest an, în baza „Planului de măsuri cu activităţile ce se vor organiza şi desfăşura de către Ministerul Apărării Naţionale pentru pregătirea şi participarea echipei României la evenimentul competiţional - Invictus Games Sydney 2018”, aprobat de ministrul Apărării Naţionale, militarul va participa la această competiţie în Australia. De altfel, sportivul Vasile Zbâncă este un veteran al acestori competiții sportive la care participă militari răniți în misiuni internaționale. Povestea lui Vasile Zbâncă este însă una mult mai lungă. S-au scris în România zeci de articole despre curajul, voința, și modestia acestui brav oștean. Căpitanul Nicolae Vergu, ofițerul care a fost comandantul de pluton al lui Vasile Zbâncă în misiunea din Afganistan în care a Vasile Zbâncă a fost rănit, iar colegii lui, Marius Sfechiş (25 de ani) și Cristian Petru Filip (26 de ani) au căzut la datorie, sintetiza aprecierea generală despre eroul nostru jurnaliștilor de la Digi 24: „uneori, noi ne mirăm de cum poate să fie atât de puternic. Este un om extraordinar de puternic. Şi sunt sigur că nu eu l-am făcut ceea ce este... Eu doar am avut şansa să lucrez cu un astfel de om. Orice comandat îşi doreşte să aibă un asemenea militar".

Pentru a vă reliefa cum gândește militarul Vasile Zbâncă ș de ce este atât de apreciat acest om de camarazii care l-au cunoscut sau îl cunosc, vă prezentăm câteva declarații ale acestuia pe care le-a dat acesta reprezentanților „Reader’s Digest Romania”: „orice meserie are riscurile ei. Consider că este o cinste să porți haina militară... Nu se știe ce ne rezervă viitorul. Poate mă voi întoarce în Afganistan deși, din punct de vedere medical, nu cred că se poate. Vom vedea”. „Emoționantă a fost și întoarcerea (mea) la garnizoana (Bistrița). Primirea a fost foarte caldă. Colegii s-au bucurat ca mă văd în viață, mai ales că din batalionul care a fost în Afganistan doi militari nu s-au întors. Primirea de la garnizoana și încurajările pe care le-am primit cât timp am fost în spital m-au făcut să simt ce înseamnă camaraderie și solidaritate în armată“.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1