General-locotenent (r.) Alexandru RUS

Generalul-locotenent (r.) Alexandru Russ-a născut la 27 octombrie 1958, în comuna Bonţida, judeţul Cluj. A urmat liceul „Nicolae Bălcescu“ din Cluj-Napoca şi Şcoala militară de ofiţeri activi „Nicolae Bălcescu“ de la Sibiu, pe care a absolvit-o în 1980. A îndeplinit funcţiile de comandant de pluton, comandant de companie, ofiţer de stat major într-un regiment şi apoi într-o divizie. În anul 1992, a absolvit Academia de Înalte Studii Militare de la Bucureşti. Ulterior, a îndeplinit funcţia de comandant al Batalionului 811 Infanterie.

În perioada 1995 –1997 a  comandat Batalionul 812 Infanterie din Bistrița. În data de 29 ianuarie 1996, unitatea bistrițeană a primit Drapelul de Luptă. Sub comanda maiorului Alexandru Rus, Batalionul 812 Infanterie a desfăşurat din septembrie 1996 până în iunie 1997, în misiunea UNAVEM  III din  teatrul de operaţii din Angola, o gamă variată de misiuni, multe cu caracter de pionierat la acea dată pentru Armata Română.

Printre funcţiile îndeplinite de militarul Alexadru Rus, un activ practicant și promotor al sportului militar și de masă, au mai fost: şef de stat major la Brigada 81 Mecanizată, ofiţer de legătură la Corpul 4 Armată Teritorială „Mareșal Constantin Prezan”, şef al Serviciului Strategii de Apărare, comandant al Brigăzii 81 Mecanizată, şef al Direcţiei Planificare Strategică din Statul Major General, iar în perioada 2009 - 2014, şef al Direcţiei operaţii din Statul Major General.

Şi-a completat pregătirea profesională urmând diverse cursuri în ţară, precum şi în SUA („Conducting Military and Pacekeeping Operations in accordance with the Rule of Law Course”, în 2001) şi în Marea Britanie („Joint Services Command and Staff Course”, în perioada 2002-2003).

Pentru rezultatele obţinute în carieră, a fost distins cu numeroase distincţii.Inteligenţa, caracterul şi ambiţia de care a dat dovadă, l-au ajutat să treacă prin toate etapele carierei militare, ocupând cele mai înalte trepte ale ierarhiei militare.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1