Plutonier major Cătălin DOBREA

Plutonierul major Cătălin Dobrea servește în armată din anul 1994. Activează la început ca militar angajat pe bază de contract, participând încă din primii ani de carieră la aplicații militare cu participare internațională. În 1995, a făcut parte din detașamentul românesc care a participat la aplicația internațională de la Fort Polk în SUA unde a fost apreciat cu calificative maxime.
Curajul și loialitatea față de țară l-au determinat să se ofere voluntar pentru executarea a două misiuni specifice în Angola, pe parcursul anilor 1996 și 1997. Dorința sa de autodepășire îl poartă din nou pe băncile școlii. Așadar, militarul evoluează în carieră absolvind Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri.
Ucenicia și perfecționarea ca lider le-a desfășurat în teatrele de operații din Afganistan în anii: 2003, 2005, 2009, 2013, 2017 și Irak, în anul 2008. Cumulat, sunt 5 ani petrecuți departe de familie și de cei dragi. Dorința permanentă de a excela îl determină, să urmeze cursul avansat la un Centru de Operații Speciale al armatei române. Subofițerul este inițiatorul înființării unei săli de specialitate C-IED, capabilitate care permite militarilor geniști români, aflați în pregătire în vederea executării unei misiuni externe, să se pregătească în condiții specifice mediului unde vor acționa.
În prezent, plutonierul major Cătălin Dobrea este președintele sucursalei Iași a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, acesta fiind permanent preocupat de rezolvarea problemelor camarazilor răniți în misiuni externe.
Spune despre sine că: „am fost ceea ce alții n-au vrut să fie, am fost acolo unde altora le-a fost frică să meargă și am facut ceea ce alții n-au reușit… m-am bucurat de momente plăcute, am plâns, m-a durut, am sperat, dar mai presus de toate, am trăit momente despre care alții spun că ar trebui uitate. Totuși, cândva voi fi mândru să spun despre ceea ce am fost... un soldat”.
 

Thumbnail Image Table
Pages:     1