Colonel (r.) Ioan COSTEA

 

Recunoştinţa noastră se îndreaptă astăzi către colonelul (r.) Ioan Costea, primul comandant al Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”. Este un om care a ales cariera militară din vocaţie. Deşi era foarte tânăr, (deţinea gradul de căpitan) a reuşit să creeze premizele înființării (26 mai 1989) Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu, marea unitate, care astăzi reprezintă un etalon în Armata României. Deşi  condiţiile au fost deosebit de complexe (încadrare şi înzestrare deficitară), colonelul(r.) Ioan Costea a dat dovadă de responsabilitare privind actul de comandă şi, alături de subordonații săi, a reuşit în scurt timp de la înfiinţarea unităţii să ducă la îndeplinire misiunile încredinţate.

Ofiţerul s-a dăruit în întregime activităţii laborioase de pregătire a cadrelor militare din unitate astfel încât să creeze capacitatea de a executa cele mai dificile misiuni de luptă, în caz de necesitate.

Datorită activităţii sale, colonelul (r.) Ioan Costea rămâne un reper în existenţa marii unităţii clujene şi în formarea profesională a generaţiilor de ofiţeri care s-au pregătit în specialitatea artilerie şi rachete antiaeriene în cadrul acestei unităţi.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1