Maistru militar principal (r.)  Ioan BOB

Maistrul militar principal Ioan BOB s-a născut în 1958 în comuna Jucu, județul Cluj. La 15 ani a început un curs de ucenicie, de unde, după doi ani, a intrat în câmpul muncii. A început ca lăcătuș mecanic  la „Clujana”, o fabrică celebră a Ardealului. În același an, la oferta Comisariatului Militar Județean, ce tatona tinerii din fabrică, s-a decis pentru Școala Militară de Subofițeri, unde a fost admis la secția tehnică de calcul. La absolvire a ales ca repartiție o funcție din Comandamentul Armatei a 4-a din Cluj Napoca, mare unitate pe care a servit-o până la pensionare în anul 2013 (35 ani).

Între anii 1986-1987, după un concurs, a absolvit un curs de maiștri militari. A fost încă o schimbare ce a demonstrat capacitatea sa de a-și urma visul. Se muncea mult pe vremea aceea, iar aplicațiile erau nelipsite din programa de instruire. Cu o aparatură ce astăzi este prezentă doar în muzee și în amintirile nostalgicilor, specialiștii de tehnică de calcul învățau să stăpânească cele mai noi programe ce „onorau”  calculatoarele de generația a II-a. Maistrul militar Bob își amintește că, într-o aplicație, avea în grijă un calculator Coral, cu distribuitor pentru 10 utilizatori, instalat pe un autocamion DAC.  De la Coral și Felix a trăit întreaga evoluție a calculatoarelor în armată. A învațat să lucreze pe unul de producție americană, pe lămpi, și pe un Celatron cu tranzistori, din R.D.G.  Niciodată nu s-a dat bătut, iar filosofia sa de viață si-o rezumă în cuvintele  “Lucrurile mărunte îl compun pe cel mare. Trebuie să te bucuri de ele. Iar când faci ceva, dacă nu-ți place cum iese, nu-i de calitate”.

Anul 2000 a adus, odată cu exercițiul “Best Effort 2000”, modernizarea  rețelei prin cablarea structurată de voce-date, activitate la care a lucrat aplicând experiența acumulată de-a lungul carierei. Pe această arhitectură funcționează actual rețeaua de calculatoare a Comandamentului Diviziei 4 Infanterie “Gemina”.  

În anul 2008 a fost numit șef compartiment și s-a ocupat de aprovizionarea tehnico-materială, evidența bibliotecii de programe și a suporților de informații a comandamentului.  O mare parte a activității sale curente a vizat reparațiile, modernizările, primirea și distribuirea pieselor componente.

Cine l-a văzut pe maistrul Bob, nu-l poate uita ușor. Masiv, aproape un metru și nouăzeci, peste 100 kg, mare iubitor de sport (a făcut în tinerețe handbal și rugby) era mereu prins cu treabă de rezolvat. De aceea felul cum l-a descris un coleg este semnificativ: “Un suflet mare, pe măsura trupului lui”.

           

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1