Militari ai Batalionului 72 Apărare CBRN, în echipa MApN care execută o misiune în SUA

O echipă de 15 specialiști din Ministerul Apărării Naționale, alcătuită din cinci medici, cinci asistenți medicali și cinci militari specialiști în domeniul CBRN din Forţele Terestre Române au plecat în data de 25 mai, în SUA, pentru a oferi sprijin autorităților statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19.

Printre specialiștii CBRN din echipa MApN se numără și militari ai Batalionului 72 Apărare CBRN „Negru Vodă” din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Este vorba despre locotenent-colonel Claudiu Margin, comandantul unității, și căpitanul Adrian Melinte.

La ceremonia de plecare au participat ministrul Apărării Naţionale Nicolae Ciucă, Excelenţa Sa, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, alţi reprezentanţi din conducerea Statului Major al Apărării.


Personalul MApN va oferi, pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, sprijin de specialitate omologilor americani din mai multe unități de îngrijire și tratament medical de pe teritoriul statului Alabama și se va informa cu privire la modul în care sunt aplicate în SUA metodele de combatere a infectării cu noul coronavirus atât în domeniul medical, cât și în ceea ce privește apărarea CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic şi Nuclear).

* * *

Consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă un obiectiv major al politicii externe si de apărare a României. Dimensiunea de apărare reprezintă un pilon de bază al acestuia.
Cooperarea dintre România și Statul Alabama se desfășoară sub auspiciile programului de parteneriat statal (State Partnership Program) lansat în anul 1993, program coordonat de Comandamentul Forțelor Americane din Europa (USEUCOM). (Sursă: Anunţ de presă MApN nr. 199 din 24 mai 2020)

Foto: Bogdan Pantilimon

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1