Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, 190 de ani de tradiții militare

 

 

Astăzi,  Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad împlinește 190 de ani de la înființare, fiind continuatorul tradițiilor de luptă ale Regimentului 2 Linie. 

 

Militarii sărbătoresc prin instrucție, în poligonul Cincu, aflându-se pe ultima sută de metri înaintea dislocării în Teatrul de operații Afganistan. 

 

Fie ca acest batalion de tradiție să aibă și în viitor sute de generații de militari demni și patrioți și să se bucure de recunoaștință în cărțile de istorie ce se vor scrie de acum încolo. 

 

La mulți ani militarilor arădeni!

 

***

 

După înființarea sa, la 12 iunie 1830, Regimentul 2 Linie a participat la toate campaniile pe care le-au purtat forțele armate române, dând jerfe grele de sânge în luptele din Dealul Spirii în 1848, în bătăliile de la Grivița, Plevna, Bucov și Vidin în Războiul de Independență, la Flămânda, Irvinez, Muncel și Mărășești în Primul Război Mondial și pe întreaga durată a celui de-Al Doilea Război Mondial de la Albița la Odesa și Stalingrad, de la Oarba de Mureș la Tiszalok în Ungaria și Banska Bistrika în Cehoslovacia. 

 

Militarii arădeni au participat la misiuni în teatrele de operații din Irak, Afganistan, Bosnia Herțegovina, Kosovo, Eritreea și Coasta de Fildeș. În scurt timp, batalionul va fi dislocat în Teatrul de operații Afganistan pentru o nouă misiune. 

 

De asemenea, în cadrul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” ființează, începând cu 1998, și modulul românesc din Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, prima structură mixtă (formată din militari a două națiuni: română și ungară) de nivel batalion de pe mapamond.

 

 

Foto & text: Alexandra Munteanu 

 

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1