Pregătiți pentru misiuni pe care nu și le doresc

Scenariu: un simplu zbor de antrenament. Pilotul înregistrează pe echipamentele sale o defecțiune iremediabilă a aparatului de zbor. Sunt semne că misiunea se va încheia într-o tragedie. Pilotul reușește să își conducă aeronava într-o zonă muntoasă, nelocuită. Acolo, probabil, se va prăbuși. Reușește să se catapulteze... În scurt timp, o echipă de căutare-salvare pornește în căutarea sa. Militarii se văd puși în situația de a interveni la o altitudine de 1342 de metri, pe un versant acoperit cu gheață, la o inclinație de 45 de grade.

Din fericire, acesta este doar un scenariu. Pentru astfel de situații se pregătesc continuu plutonierul adjutant Călin Caba, plutonierul major Adrian Oltean, plutonierul Dragoș Grigoraș, sergentul Csaba Lippai, caporalul Mircea Ene și soldații Flaviu Corchiș și Alexandra Jardă. Ei sunt membrii echipei specializate în acțiuni de căutare-salvare a Regimentului 317 ISR ”Vlădeasa”. Cercetașii sunt pregătiți să acționeze în dificile situații de urgență, sunt antrenați să execute intervenții în mediu montan, indiferent de condițiile meteo, dar și evacuări din clădiri urbane. ”Toți membrii echipei sunt specializați în astfel de acțiuni. Sunt policalificați. Sunt scafandri, alpiniști, parașutiști, pe lângă alte deprinderi specifice regimentului nostru. Suntem o echipă unită, antrenată nu numai pentru intervenții care îi privesc pe colegii noștri, ca în cazul exercițiului, pilotul, cât și pentru orice om, cetățean care are nevoie de ajutor.” ne-a mărturisit  caporalul Mircea Ene la finalul exercițiului.

După ce și-au încheiat misiunea cu succes, pe fețele tuturor se citește satisfacția, dar mai ales bucuria că nu a fost o situație reală, ci doar un antrenament. Cu toate că sunt pregătiți să intervină oricând, cercetașii Regimentului 317 ISR ”Vlădeasa” spun că își doresc să își dovedească abilitățile doar în astfel de contexte.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2