Detașamentul Army Institutional Advisory Team (AIAT), rotația a-VI-a, raportează: „Misiune Îndeplinită”!

 

Miercuri, 14 februarie, în cazarma Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din localitatea Florești a avut loc ceremonia de repatriere a echipei AIAT, detașament care a executat, în perioada iulie 2017- februarie 2018, o misiune în teatrul de operații din Afganistan.

Locotenent colonelul Vasile Bătinaș, comandantul detașamentului Romanian Army Institutional Advisory Team, rotația a VI-a, a sintetizat activitatea sa și a militarilor din subordine din ultima jumătate de an: „cele 6 luni de misiune petrecute în teatru, în cadrul unei echipe multinaționale, au insemnat nu numai muncă zi de zi, ci și legarea unor prietenii. Oamenii cu care am lucrat ne-au apreciat foarte mult, am apreciat și noi la rândul nostru profesionalismul lor și, deși am dorit cu toții să ne întoarcem la familiile și la colegii noștrii, a fost la fel de emoționantă și despărțirea de prietenii și colegii cu care am lucrat timp de șase luni. Pentru mine această misiune a fost o experiență extraordinară.

În zona Kabulului situația nu a fost foarte prietenoasă, două dintre ultimele incidente petrecute in Afganistan unde ne-am desfășurat activitatea, având loc la Universitatea Națională de Apărare Mareșal „ Fahim”, locul unde noi ne deplasam, zi de zi, pentru îndeplinirea sarcinilor specifice.

În cele 6 luni în care noi am fost în Afganistan, din iulie 2017, până la începutul lunii februarie 2018, situația de securitate nu s-a îmbunătățit deloc, dimpotrivă, a fost din ce în ce mai complicată observându-se o înrăutățire a acesteia. Mediul de securitate incert, nevoia de adaptare la cultura și obiceiurile afgane, dar și la lucrul în cooperare cu alți membrii ai coaliției au fost provocari cărora a trebuit să le facem față”.

Din partea autorităților publice locale, la eveniment au participat prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, și primarul comunei Florești, Petru Horia Șulea. De asemenea, din partea comenzii Diviziei 4 Infanterie „Gemina”a participat șeful de stat major, colonel Petru Pah.

În cadrul ceremoniei toți militarii din echipa AIAT au fost distinși cu Emblema de Merit în Slujba Păcii clasa III-a. Festivitatea a cuprins momente emoționante în care șeful echipei, împreună cu colonelul Ioan Munteanu, comandantul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” au oferit oficialităților plachete cu însemnele eșalonului căruia i s-a subordonat echipa AIAT pe timpul misiunii externe.

 

***

Echipa formată din ofițeri de diferite arme a făcut parte dintr-o structură care înglobează peste 100 de militari și civili din 11 state diferite ale coaliției. Ofițerii au avut misiuni de instruire, consiliere și asistență a militarilor din Universitatea Națională de Apărare „Mareșal Fahim” și din Comandamentul pentru Instruire, Educație și Doctrină al Armatei Naționale Afgane.

Scopul acestei misiuni a fost asigurarea sustenabilității sistemului de educație și instruire afghan, precum și îndeplinirea angajamentelor internaționale ale Armatei României. Domeniile de consiliere au cuprins: leadership, instrucție, logistică, operații, doctrină și resurse umane.

Proiectele importante realizate de ofițerii români au fost: elaborarea Manualului de tactică generală, a Manualului de Lecții Învățate și a Doctrinei pentru Leadership și Comandă a Armatei Naționale Afgane. Una dintre cele mai importante realizări l-a  constituit participarea la demararea tuturor demersurilor de includere a Universității Naționale de Apărare „Mareșal Fahim” în rețeaua națională afgană de educație și cercetare. Proiectul permite accesul studenților afgani la baze de date și biblioteci electronice, fapt ce contribuie substanțial la creșterea calității actului educațional.

 

Text: plt. Ioana Nistorescu 

Foto: Ioana Nistorescu, Robert Caia

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2