Veteran de război, de-o vârstă cu Unirea

S-a născut în timpul Primului Război Mondial, în luna în care s-au reluat luptele pe Frontul de Est, a luptat în cea de-a doua conflagrație mondială, a fost decorat de Regele Mihai, iar anul acesta sărbătorește, la fel ca și țara în slujba căreia s-a pus, 100 de ani. E povestea căpitanului în retragere Petru Nistorescu din Ludeşti, Hunedoara.

În 1939, a fost încorporat în Regimentul 92 Infanterie Orăştie, la compania de transmisiuni, iar trei ani mai târziu pleca pe front, ca și telefonist la comanda regimentului. În Campania din Est a luptat în Crimeea, Caucaz, Rostov pe Don, a ajuns până lângă Stalingrad şi a participat la bătălia de la Cotul Donului. Pe Frontul de Vest a luptat în munţii Tatra, apoi la Bratislava, iar finalul războiului l-a găsit la Brno (Cehoslovacia). În semn de recunoștință, pentru eroismul demonstat pe câmpul de luptă, în 1943 Petru Nistorescu a fost decorat de către Regele Mihai cu medalia ,,Bărbăţie şi Credinţă cu Spade, clasa a III-a". A mai primit Medalia ,,Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945", dar și titlul de "Cetăţean de Onoare al Judeţului Hunedoara".

La împlinirea celor 100 de ani, Asociația Veteranilor de Război, filiala Hunedoara, în colaborare cu autoritățile publice locale și județene, l-a sărbătorit pe căpitanul în retragere Petru Nistorescu, alături de prieteni și familie. În cadrul evenimentului, veteranul a fost distins și cu titlul de "Cetăţean de Onoare al Comunei Orăştioara de Sus”.

 

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1