„România în NATO – 14 ani”, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai

Contextul întâlnirii studenților Facultății de Istorie și Filozofie (în principal) cu reprezentanți ai ministerelor Educației Naționale, Afacerilor Externe și Apărării Naționale l-a constituit conferința cu titlul „România în NATO – 14 ani”, din 23 martie, care a avut loc la sediul central al Universității Babeș-Bolyai. Evenimentul de la Cluj-Napoca a fost unul dintr-o serie de manifestări care se organizează în baza protocolului încheiat între instituțiile mai-sus menționate în vederea derulării campaniei naționale de comunicare publică „#WeAreNATO”.
Întâlnirea din sala Aula Magna a fost deschisă de conferențiarul universitar dr. Cristian Marius Lițan, prorector al universității, și moderată de lectorul universitar dr. Claudiu Marian, șef al Departamentului de Studii Internaționale și Istorie Contemporană. Din partea Ministerului Apărării Naționale au susținut prelegeri: general de brigadă dr. Virgil-Ovidiu Pop, comandant al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, dr. Șerban Pavelescu, cercetător la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară și colonel Avram Iancu, șef al Secției politici de apărare din Departamentul pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale. Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat de diplomatul Dragoș Manea. Conferențiarul universitar dr. și general de brigadă (r.) Radu Bîlbîie, consilier al Direcției Generale a Învățământului Superior din Ministerul Educației Naționale, a închis lucrările conferinței cu prezentarea filmului documentar „Cap de afiș”, realizat de cineaștii Studioului Cinematografic al Armatei.
Un punct distinct al evenimentului l-a constituit mesajul video al purtătorului de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, care a definit mesajul campaniei publice de comunicare al organizației „#WeAreNATO”: „NATO este o alință politico-militară, o alianță defensivă. NATO este însă și o familie. O familie apropiată care include 29 de țări din America de Nord și Europa. Aceste țări cred în libertate, democrație și statul de drept și, reciproc, și-au făcut o promisiune solemnă: un atac împotriva unui aliat, este un atac împotriva noastră, a tuturor”.
Conferința „România în NATO – 14 ani” s-a integrat în aria de interes a studenților referitoare la problematica securității naționale și internaționale. Totuși, numărul tinerilor înscriși la discuții au arătat că întâlnirile într-un astfel de format, în care de o parte a relației comunicării se găsesc practicieni din domeniile securității și diplomației ar fi, în continare, necesare și mult mai clarificatoare.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1