Respect Veteranilor de Război

Vineri, 27 aprilie, militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în colaborare cu reprezentanți ai structurilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, la nivel local, au participat la Monumentul „Glorie Ostașului Român” din Cluj-Napoca la ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Veteranilor de Război. La manifestare, din partea oficialităților clujene au participat subprefectul județului, Gyorke Zoltan, și viceprimarul orașului Cluj-Napoca, Dan-Ștefan Tarcea. Din partea filialei județene „Avram Iancu” din Cluj a Asociației Veteranilor de Război au participat opt veterani de război. (La nivelul județului Cluj mai sunt înregistrați aproximativ o sută de veterani de război.)

Programul evenimentului a inclus seviciul religios oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, depuneri de coroane de flori, precum și defilarea gărzii și muzicii militare. De asemenea, în desfășurătorul ceremoniei din acest an a fost inclus un moment cu o semnificație aparte. În semn de respect și prețuire, elevi ai Școlii de Agenți de Poliție au oferit veteranilor de război participanți la festivitate bujori și drapele naționale.

Detașamentul de onoare a fost constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj. Comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a fost reprezentată de locțiitorul comandantului marii unități, generalul de brigadă Nicolae Tonu.

***

În urmă cu 116 ani, pe 29 aprilie, regele Carol I a instituit titlul de „Veteran de război” în onoarea combatanților acoperiți de glorie pe redutele Războiului de Independență, zi care a devenit, din anul 2007, Ziua Veteranilor de Război (prin hotărârea de Guvern nr. 1222/2007), în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți, răniți, dispăruți, prizonieri, răniți și invalizi (circa 92.000 de militari decedați). În prezent, mai sunt în viață aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război și în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2