„Fairplay”-ul, secretul unei competiții reușite

 

Ce simte oare un om care a ales să îmbrace uniforma militară, când se aliniază la startul unei competiții în care își reprezintă unitatea? Întrebarea m-a însoțit pe tot parcursul perioadei cât s-a desfășurat ediția de anul acesta a competiției aplicativ-militare de vară, etapa pe Divizia 4 Infanterie „Gemina”...

 

Finele lui Florar ne-a găsit acolo unde ne instruim. De data aceasta, în poligonul de instrucție al Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” din garnizoana Zalău. La Concursul aplicativ-militar de vară al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din perioada 29 – 30 mai. La start s-au aliniat loturi sportive reprezentative din Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, Brigada 61 Vânători de munte „General Virgil Bădulescu”, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania” și Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”.

Întrecerea a debutat cu cea mai spectaculoasă dintre probe, cea a duelului de foc. Cu ranițele în spate, bărbați și femei au afișat determinare, urmând să confirme încrederea cu care au fost creditați de camarazii din unitățile militare de origine.

 

Trei fete în fiecare din cele patru echipe, cinci cartușe în încărcătorul fiecăreia și lupta cu țintele începe! Aceea care doboară prima ținta își anihilează adversara. Contează la departajare timpul scurs până la doborârea ultimei ținte. Cine rămâne fără muniție se târăște cu arma din dotare pentru a lua muniție de la una dintre coechipiere. E o luptă continuă cu secundele. Rapiditatea și precizia fac diferența la punctaj. Sunt în joc orgolii. Orgolii mai mari decât ai crede la prima vedere. Când arbitrul pune mâna pe concurent înseamnă că adversarul său a doborât deja ținta.

 

În cea de-a doua probă militarii și-au demonstrat rezistența pe traseul de patrulă executată pe o distanță de 12 km - băieții și 8 km - fetele. Înainte de start au fost cântărite ranițele: zece kg plus armament pentru băieți și 5 kg plus armament în cazul fetelor. După prima tură de 4 km se execută tragerea de precizie, iar fiecare cartuș ratat a înseamnat un minut de penalizare. După alți 4 km s-a executat foc cu grenade asupra unui obiectiv aflat într-un cerc cu diametrul de 2 m. Pentru ratarea la această cerință, penalizarea a fost de 90 de secunde din timpul final. Zece la sută din ultimii 4 km s-au parcurs cu masca contra gazelor pe figură. La fiecare oprire în vederea efectuării unei probe, comandantul patrulei a raportat: gata pentru execuție!

 

Secundele au făcut diferența în ordonarea participanților în clasament. Ocupanților locului secund pe podium li s-a amintit hâtru: „ați fost campioni pentru 7 minute”. Cu toată rivalitatea din concurs, cu toate orgoliile personale disputate în probele competiției, la final, au câștigat camaraderia, încrederea reciprocă și altruismul. Cu toții au știut că pentru pasul făcut pe treptele podiumului, au stat milioane de pași în luni de antrenament. Pentru unii, munca a dat roade. Sergent major Alina Silișteanu, din lotul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, locul II, patrulă fete: „Mă simt împlinită. Bucuria pe care o simt este asemănătoare cu momentele trăite când mă întorc acasă după mult timp și îmi revăd copiii”.

 

Toți militarii participanți la competiție merită aprecierea pentru rezultatele opținute. Dintre aceștia se vor selecta membrii echipei Diviziei 4 Infanterie „Gemina” care va merge în următoarele etape ale concursului organizat la nivelul eșaloanelor superioare.

Clasamentul la finele competiției:

Clasament general:

Locul 1: Brigada 61 Vânători de munte „General Virgil Bădulescu”

Locul 2: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”

Locul 3: Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”

Duel băieți:

Locul 1: Brigada 61 Vânători de munte „General Virgil Bădulescu”

Locul 2: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”

Locul 3: Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”

Duel fete:

Locul 1: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”

Locul 2: Brigada 61 Vânători de munte „General Virgil Bădulescu”

Locul 3: Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”

Patrulă băieți:

Locul 1: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”

Locul 2: Brigada 61 Vânători de munte „General Virgil Bădulescu”

Locul 3: Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”

Patrulă fete:

Locul 1: Brigada 61 Vânători de munte „General Virgil Bădulescu”

Locul 1: Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”

Locul 3: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”

 

... Competiția s-a terminat. Concurenții se salută cu prietenie. Fiecare e cu gândul la drumul către casă. Pe mine mă urmărește încă întrebarea privind sentimentele unui militar când știe că poartă pe umeri încrederea camarazilor din unitatea lui. Răspunsul mi l-a dat, simplu, decanul de vârstă al Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, plutonierul major Emil Hanga: După noi trebuie să rămână ceva. Trebuie să arătăm și altora că se poate”.

 

Plt. Ioana Nistorescu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3 4 5