Echipa cercetașilor clujeni pe podiumul „Baștaniadei”, competiția parașutiștilor militari

 

5-6 iunie, Buzău. Ediția din acest an a exerciţiului cu trupe în teren "Memorial general-maior Grigore Baştan" (sau ”Baștaniada”, după cum este cunoscută perioada de pregătire aplicativ-militară, tip competiție, a parașutiștilor) a fost organizată de „Centrul de instruire pentru ISR, paraşutişti, operaţii speciale şi JTAC”, în colaborare cu Fundaţia „General Grigore Baştan" și cu spijinul Primăriei municipiului Buzău. La competiția desfășurată pe Aerodromulul Buzău şi în poligonul de tragere de la Mărăcineni au participat militari paraşutişti din structurile Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Afacerilor Interne. În clasamentul loturilor reprezentative ale parașutiștilor militari, cel al Regimentului 317 ISR „Vlădeasa” s-a situat pe poziția a treia, după echipele Batalionului 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu” și Brigăzii de Informații Militare.

 

Performanța cercetașilor clujeni este cu atât mai meritorie cu cât, dincolo de concurența dură a celorlalți parașutiști militari din elita de profil a țării, aceștia au învins în lupta cu ei înșiși, având în vedere nivelul rezistenței fizice și psihice de care dau dovadă în achitarea multitudinii angajamentelor profesionale din ultimele luni.

 

Principalele etape ale exerciţiului au constat în inserţia prin paraşutare cu armament şi materiale, aruncarea grenadelor de mână de exerciţiu, deplasarea în teren contaminat, traversarea râului Buzău pe funicular, deplasarea după azimut, acordarea primului ajutor şi executarea unei şedinţe de tragere specifică. Toate acestea desfăşurate pe o distanţă cumulată de 25 de kilometri.

 

"Baştaniada", competiţia militară anuală cu o lungă tradiţie în Armata României (ediția din 2018 poartă numărul 33), reprezintă o provocare profesională la care fiecare parașutist, dar şi echipele unităților reprezentante în întrecere, trebuie să-i reziste.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3