Stâna de Vale, sub asaltul infanteriştilor arădeni

În perioada 05 - 14 iunie, Masivul Vlădeasa a fost adăpost pentru echipele de asalt şi sprijin ale unei companii din Batalionul 191 „Colonel Radu Golescu”. Subunitatea s-a aflat încartiruită în tabăra de instrucţie la munte. Văile şi serpentinele au constituit locaţiile perfecte pentru exersarea tehnicilor de organizare a ambuscadelor şi înaintarea spre contact. Acţiunile luptătorilor arădeni au fost conduse după semne şi semnale de comandanţii de plutoane.

… Liniştea văilor a permis ca vocile militarilor să răsune puternic. Echipele „OSCAR 1 şi 2” şi „Demo” întreprind acţiuni de cercetare a zonei. Nu s-au găsit indici de mascare a vreunei poziţii inamice. La momentul transmiterii mesajului  de „Clear!” de către forţele proprii, s-a deschis focul. A început lupta. Inamicul, prin surprindere, a atacat cu agresivitate. Echipele „OSCAR” resping atacul, încercând să evite ambuscada. Inamicul foarte bine mascat în teren doboară un membru al echipei. Forţele proprii se repliază şi angajează contraatacul. Inamicul, anihilat. Se acordă primul ajutor răniţilor şi se trece la percheziţia inamicului. Se observă picioarele încrucişate ale celor care au fost percheziţionaţi. La final echipa „Demo” strânge materialele rechiziţionate de la inamic (cu excepţia muniţiei). Totul este detonat cu explozibil. Acţiunea a fost un succes. Forţele se regrupează pentru analiza postacţiune condusă de comandantul companiei, căpitanul Ştefan Pecican…

***

Pe militarii companiei i-am vizitat la Stâna de Vale (pentru analiza instrucţiei) în data de 12 iunie. Deşi zona este recunoscută ca nelipsită de precipitaţii, ziua a fost una însorită. A fost cu atât mai bine pentru infanterişti să organizeze un scurt moment de aniversare a zilei unităţii, având în vedere că Batalionul 191 „Colonel Radu Golescu” este continuatorul tradiţiilor de luptă ale Regimentului 2 Linie (Infanterie), care a luat fiinţă la 12 iunie 1830.

 

Text, foto: plt.Ioana Nistorescu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2