Statuie a lui Iuliu Maniu, dezvelită la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, 8 ianuarie. Pe un ger năprasnic, lângă zidul vechii cetăți a orașului de pe Someș a avut loc ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu. Data pentru inaugurarea monumentului nu a fost aleasă întâmplător, 8 ianuarie fiind data de naștere a marelui om politic. La eveniment au luat parte reprezentanți ai Ministerului Culturii, Academiei României, fostul președinte al României Emil Constantinescu, oficialități publice locale și județene, șeful de Stat Major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” , colonel Petru Pah, precum și câteva sute de clujeni care au ținut să fie prezenți la omagiul adus artizanului Marii Uniri. Parte din discursul rostit de Iuliu Maniu în plenul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a răsunat în centrul Clujului, prin vocea actorului Ruslan Bîrlea. Un alt moment aparte l-a reprezentat discursul doctorului Ioan Boilă, nepot al lui Iuliu Maniu. De asemenea, ceremonia a inclus o slujbă de pomenire oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, eparh al Episcopiei de Cluj-Gherla, alături de un sobor de preoți, precum și depuneri de coroane de flori.

Inițiativa ridicării unei monument închinat lui Iuliu Maniu i-a apartinuț academicianului Emil Burzo, președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române. Statuia din bronz a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiș și are la bază pământ adus din satul natal al lui Iuliu Maniu, Bădăcin.

Iuliu Maniu (1873 – 1953) a jucat un rol esențial în înfăptuirea Marii Uniri, fiind unul dintre cei mai importanți politicieni români dintre cele două Războaie Mondiale.