Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, o marcă a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și a Forțelor Terestre Române în Transilvania, aniversează prima sută de ani de existență. La mulți ani!

 

Generalul de brigadă Ioan Ciupei, comandant al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” în perioada 2001 - 2003, vorbea despre brigada pe care o comanda ca fiind vârful de lance a Armatei României. Câțiva ani mai târziu, (în perioada 2010 - 2014), un alt comandant al acestei structuri militare din zona Transilvaniei, generalul de brigadă Dan-Florin Grecu, o definea ca fiind prima mare unitate terestră care a realizat interoperabilitatea operațională cu entități similare  din state membre ale NATO. Prezentul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” ne arată că această mare unitate luptătoare rămâne o prioritate în ponderea economiei Forțelor Terestre Române. La această dată, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” are în compunere batalioane de infanterie, artilerie, tancuri, apărare antiaeriană și sprijin logistic și subunități de cercetare, comunicații și informatică, geniu, apărare CBRN (chimică, bacteorologică, radiologică și nucleară), EOD (explosive ordnance disposal) și altele. Toate elementele sale structurale participă la îndeplinirea obiectivelor generale ale Armatei României și ale Forțelor Terestre, executând întreaga gamă de misiuni din domeniul apărării naționale, apărării colective, cooperării regionale, operații de răspuns la criză, dar și misiuni de sprijin al autorităților publice și ajutorare a populației în caz de calamități naturale și dezastre.

De la înființarea sub această titulatură din 1995, Brigada 81 Mecanizată a fost nominalizată pentru îndeplinirea misiunilor de menținere a păcii și umanitare și pentru participarea la exerciții comune în cadrul Parteneriatului pentru Pace. Ulterior, odată cu evoluția și schimbarea factorilor geopolitici, Brigada 81 Mecanizată a participat, alături de celelalte structuri ale Forțelor Terestre, pe de o parte, la misiuni de stabilitate și reconstrucție, de luptă împotriva terorismului și, pe de alta, la exerciții majore în comun cu reprezentante militare din statele membre NATO și partenere.  În ultimul sfert de existență în actuala configurație, un număr de peste 5.000 de militari ai brigăzii au participat în diferite teatre de operații (Angola, Afganistan, Bosnia-Herțegovina, Coasta de Fildeș, Congo, Etiopia, Eritreea, Georgia,  Irak, Kosovo, Kuweit, Liberia, Macedonia, Nepal, Sudan) individual sau la nivel e subunitate, unitate, mare unitate la operații în sprijinul păcii. Angajarea militarilor Brigăzii 81 Mecanizate în executarea misiunilor externe a permis acumularea unor lecții învățate care au fost implementate a toate structurile care au acționat în teatre de operații. De asemenea, aceste lecții învățate s-au concretizat în norme, și proceduri care au permis atât o adaptare rapidă la procedurile și standardele NATO, cât și o acțiune compatibilă cu structurile armatelor partenere. În același timp, în țară, atunci când a fost nevoie, militarii brigăzii au participat la eliminarea efectelor produse de calamități naturale și la ajutorarea populației în zona de responsabilitate.

Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” nu este doar angajată în istoria recentă și prezentul Forțelor Terestre Române. Marea unitate ce are comandamentul dispus în garnizoana Bistrița este entitatea militară care a preluat tradițiile de luptă ale fostului Regiment 81 Infanterie al Comandamentului General Teritorial Sibiu, care a fost înființat la data de 6 februarie 1919, în garnizoana Dej. Așadar, în filele de istorie ale marii unități bistrițene stau consemnate fapte de arme ale înaintașilor din prima jumătate de secol XX. Structura înființată în Armata României Mari cu scopul de a apăra în Transilvania „Hotărârea de Unire de la Alba-Iulia” din 1918, avea în compunere statul major de regiment, o companie tehnică, un pluton de legături și trei batalioane de infanterie, fiecare cu trei companii de infanterie și o companie de mitraliere. Prima misiune a Regimentului 81 Infanterie a fost ca, începând cu luna martie 1919, să execute paza liniilor telegrafo-telefonice dintre gările Bonțida și Beclean și dintre gările Dej și Baia-Mare. Începând cu 1 aprilie 1919 denumirea regimentului se modifică în Regimentul 81 Infanterie „Dej”. În perioada aprilie – noiembrie 1919, Regimentul 81 Infanterie „Dej” a ds acțiuni de luptă în campania Armatei Române din Ungaria până pe râul Tisza. La 15 octombrie 1922, două batalioane din cadrul regimentului au participat la ceremonia încoronării Regelui Ferdinand I, întemeietorul României Mari, la Catedrala Unirii din Alba-Iulia. Regimentul 81 Infanterie „Dej” a primit Drapelul de luptă la data de 10 mai 1926, la Palatul Regal. Drapelul a fost înmânat de către Regele Ferdinand I comandantului regimentului din acea vreme, colonel Alexandru Kolomyjczuk. La 23 iulie 1927, Drapelul de luptă al regimentului cu garda acestuia a luat parte la funeraliile Regelui Ferdinand I, la Catedrala Episcopală din Curtea de Argeș. În perioada martie 1939 – septembrie 1940, Regimentul 81 Infanterie „Dej” a dus acțiuni de luptă în campania Armatei Române de acoperire a frontierei de nord-vest a României. După Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, Regimentul 81 Infanterie „Dej” s-a redislocat cu partea activă la Cristeiul de Mureș, iar cu partea sedentară la Slatina, fiind desființat, la data de 15 octombrie 1940, în conformitate cu Ordinul Marelui Stat Major.

Regimentul 81 Infanterie „Dej” a fost înlocuit, câteva zeci de ani mai târziu, în plină perioadă de regim comunist în care se afla România, de Regimentul 223 Mecanizat care s-a înființat la 1 octombrie 1968 în garnizoana Dej. Efectivele acestei structuri au dus acțiuni de salvare și de înlăturare a urmărilor inundațiilor din mai 1970, în localitățile Sărățel, Șieu-Măgheruș, Glod, Beclean, Dej și Gherla. De asemenea, militarii marii unități au luat parte la construcția Transfăgărășanului, Canalului Dunăre – Marea Neagră, Metroului București, Casei Poporului și a altor obiective economice de pe teritoriul țării. În perioada 1970 – 1989, peste 700 militari au participat la extragerea cărbunelui din bazinele carbonifere și peste 5.900 militari și 1.140 mijloace auto la strângerea recoltelor agricole. Batalionul 2 Infanterie din compunerea Regimentul 223 Mecanizat a executat acțiuni de restabilire a ordinei și prevenirea de noi tulburări în garnizoana Târgu Mureș, în martie 1990. La 22 decembrie 1990, Regimentului 223 Mecanizat i-a fost atribuită denumirea „Bobâlna”. În anul 1992, în configurația structurii militare intră Batalionul 223 Mecanizat, în garnizoana Marghita. La 1 mai 1994, elementele Regimentul 223 Mecanizat intră în subordinea și compunerea la pace a Brigăzii 83 Mecanizată.

Iată așadar, argumentele istorice ale organizației militare care au condus la inițierea, organizarea și desfășurarea la Bistrița în prima jumătate a lunii februarie 2019 a unei serii de evenimente comemorative și festive care să marcheze nu doar cei o sută de ani de la înființarea Regimentul 81 Infanterie „Dej”, ci mai ales prezentul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” care, prin faptele sale de arme, se păstrează între reperele patriotice ale înaintașilor, ducând mai departe tradițiile de luptă ale militarilor români.

Activitățile aniversative au avut punctul de maxim în data de 11 februarie a.c. când în program, alături de momentele dezvelirii plăcii aniversare, și expozițiile statice de armament și echipamente militare, a fost inclusă ceremonia publică urmată de defilarea efectivelor şi tehnicii Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” în centrul orașului Bistrița. La evenimentul din Piața Petru Rareș au participat mii de locuitori ai burgului transilvan, semn al aprecierii publice față de instituția Armatei Române. De altfel, pentru întreaga zonă, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” reprezintă o marcă definită și cunoscută, motiv de mândrie locală și un loc de muncă stabil și onorant pentru mulți dintre bărbații și femeile din mai multe localități ardelene.

În fața detașamentului de onoare a fost generalul de brigadă Mircea Gologan, comandantul actual al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. Din punct de vedere al ierarhiei miliare, la manifestările publice ale militarilor bistrițeni, Ministerul Apărării Naționale a fost reprezentat de șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu. În alocuțiunea sa, acesta a transmis personalului militar și civil al  Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” următoarele: „la 6 februarie 2019, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, continuatoarea tradiţiilor Regimentului 81 Infanterie, aniversează 100 de ani de existenţă. Prin tăria armelor, a inimilor şi caracterelor militarilor săi, marea unitate a fost scut şi pavăză în calea celor care au râvnit la acest pământ românesc, înscriind în cartea de istorie a neamului frumoase şi impresionante tradiţii de luptă. Ostaşii săi au străbătut, în Primul şi cel de-Al Doilea Război Mondial, un lung şi glorios drum de luptă pentru eliberarea teritoriului naţional şi redarea demnităţii noastre ca stat suveran şi independent. Apreciez competenţa, pasiunea şi modul în care aţi acţionat, precum şi rezultatele pe care le-aţi obţinut în cadrul exerciţiilor, tragerilor de luptă şi de instrucţie, activităţi care au confirmat înaltul profesionalism şi aptitudinile fizice şi morale de care dispuneţi. Militarii brigăzii care au participat şi participă la operaţiile multinaţionale de menţinere a păcii în teatrele de operaţii, de întărire a stabilităţii şi securităţii regionale, de combatere a terorismului internaţional au dovedit o bună pregătire profesională, dăruire şi pricepere, contribuind las păstrarea imaginii pozitive a Armatei României în rândul societăţii civile şi în lume. La acest ceas aniversar, brigada se prezintă ca una dintre unităţile militare de prestigiu din Armata României, cu o comandă fermă şi competentă, contribuind cu toată răspunderea şi energia la îndeplinirea misiunilor. Doamnelor şi domnilor, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti, personal civil contractual, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, vă adresez succes în realizarea proiectelor de viitor, reuşite profesionale şi personale. La mulţi ani!”.