Centrul 88 Mentenanță „Ardealul”, 45 de ani de la înființare

Misiunile nostre sunt mai puțin răsunătoare, dar fără de acestea nicio unitate nu poate pleca la luptă. (...) În această unitate există și va exista întotdeauna forța, determinarea și tăria de caracter pentru îndeplinirea cu succes a tuturor misiunilor.” Fragmentul face parte din mesajul transmis de comandantul Centrului 88 Mentenanță „Ardealul”, colonel ing. Vasile Cotoi, în cadrul ceremoniei militare dedicate împlinirii a 45 de ani de la înființarea unității.

Activitatea s-a desfășurat în prezența locțiitorului comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu. În cadrul evenimentului aniversar, comandantul centrului a oferit placheta de onoare a unității reprezentanților eșaloanelor superioare, precum și unor cadre active și în retragere care au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea și promovarea structurii în cei 45 de ani de existență.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea militarilor Centrului 88 Mentenanță „Ardealul”, în acordurile Muzicii Militare a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

 

***

 

La data de 15 februarie 1974, în baza Ordinului Marelui Stat Major nr. C.L. 001130 din 20.12.1972, ia ființă Baza 88 Reparații Tehnică și Armament prin unificarea celor patru ateliere de reparații tehnică existente la acea vreme în subordinea Armatei a 3-a din Cluj-Napoca. De-a lungul timpului, unitatea a cunoscut diverse reorganizări. În 2008 a primit denumirea onorifică „Ardealul”, iar de la 1 iunie 2010 deservește din punct de vedere al mentenanței marile unități și unități ale Divizei 4 Infanterie „Gemina”, sub denumirea de Centrul 88 Mentenanță „Ardealul”.