Transfer de autoritate în Kandahar

Afganistan, 19 februarie. În Baza Militară Aeriană Kandahar a avut loc ceremonia militară de predare–primire a misiunii între Batalionul 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților și Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”. Evenimentul s-a desfășurat în prezenţa comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, general-maior Dorin Ioniță, și a locțiitorului pentru resurse al șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general de brigadă Liviu Marian Mazilu. La ceremonie au mai luat parte locțiitorul comandantului TAAC–S (Train Advise Assist Command – South), colonel Paul Larson, Reprezentantul Militar Național, colonel Damian Zbranca, comandantul Combined Task Force Dragon Hawks, locotenent-colonel Keith Benedict, militari americani aparținând TAAC-S și Batalionului 2 - 14 Golden Dragons, precum și reprezentanți ai Forțelor Naționale de Securitate Afgane și lideri locali din provincia Kandahar.

Ceremonia predării–primirii misiunii a debutat cu intonarea imnurilor naţionale ale Republicii Islamice Afganistan, Statelor Unite ale Americii și României și a continuat cu ceremonialul dedicat împăturirii și descoperirii Drapelelor de Luptă ale celor două batalioane. Ulterior, comandanţii celor două batalioane românești, locotenent-colonel Dan–Valer Orza și locotenent-colonel Ilie Melinte, au dat raportul privind predarea-primirea autorităţii comandantului CTF Dragon Hawks, locotenent-colonel Keith Benedict.

Locțiitorul comandantulului TAAC–S, colonelul Paul Larson, a evidențiat în cuvântul său parteneriatul americano-româno-afgan, importanța misiunilor desfășurate de către militarii români în Baza Militară Aeriană Kandahar, precum și profesionalismul și dedicarea acestora în îndeplinirea sarcinilor.

„Șoimii Carpaților”sunt pregătiți să raporteze misiune îndeplinită și să predea responsabilitatea misiunii Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei” a arătat în discursul său, comandantul Batalionului 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților”, locotenent-colonel Dan–Valer Orza. De asemenea, acesta a mulțumit partenerilor americani pentru sprijinul necondiționat acordat în cele aproape șapte luni în care infanteriștii bistrițeni au participat la misiunea Resolute Support. „Dragi frați de arme, a fost o onoare și un privilegiu să fim parteneri cu militari atât de profesioniști și dedicați” a transmis locotenent-colonelul Dan–Valer Orza, folosind dialectul pashtu, forțelor afgane cu care militarii români au dezvoltat un parteneriat de succes pe durata acestei misiuni.

La rândul său, comandantul Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, locotenent–colonel Ilie Melinte, a declarat: „Suntem încrezători la început de misiune. Sunt convins că vom desfășura misiunile ordonate cu rezultate bune, având la bază o bună pregătire în țară și prin dezvoltarea cooperării în cadrul Combine Resolve „Dragon Saints”și cu partenerii afgani din aria de responsabilitate. 

Pentru contribuția adusă la îndeplinirea misiunilor Combined Task Force Dragon Hawks și pentru realizări meritorii obținute pe timpul participării la misiunea Ressolute Support din Afganistan, comandantul Batalionului 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților”, locotenent–colonel Dan–Valer Orza, și subofițerul de comandă al aceluiași batalion, plutonier adjutant principal Daniel Donat, au fost decorați de locotenent-colonelul Keith Benedict cu Medalia Ordinului Saint Maurice*. În încheiarea ceremoniei, comandantul „Șoimilor Carpaților” a înmânat distincții și diplome unor militari din forțele aliate și colaboratorilor afgani.

 

Militarii din Galați vor continua misiunile în parteneriat cu militarii americani și cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane, în efortul comun de creștere a securităţii în aria de responsabilitate , fiind prezenți oricând la datorie, indiferent de oră sau de capriciile vremii, pentru a preîntâmpina eventualele atacuri ale insurgenţilor.

 

 

*Ordinul Saint Maurice a fost înființat în anul 1996 și este acordat de către Asociația Națională a Infanteriei din Statele Unite ale Americii (National Infantry Association). Nominalizații trebuie să fi avut o contribuție semnificativă în sprijinul Infanteriei și trebuie să reprezinte cele mai înalte standarde de integritate, caracter moral, competențe profesionale și dedicație.

 

 

Text: cpt. Andreea Bîrzu, lt. Mirela Căpîlnean

Foto: plt.adj. Radu Bungărdean, plt.maj. Dan Vereș

 

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1