Militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, la Exercițiul Multinațional Medical Întrunit „Vigorous Warrior 19”

 

În perioada 1 – 15 aprilie, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu se desfășoară exercițiul medical întrunit „Vigorous Warrior 19”, care implică 1900 de militari și voluntari civili. Divizia 4 Infanterie „Gemina” participă la acest exercițiu cu un număr de aproximativ 230 de militari, astfel: o formațiune ROL I medical aparținând Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” implicată în acordarea sprijinului medical în acțiuni militare în context întrunit și 210 militari din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, (echipați și machiați corespunzător), care joacă roluri de victime ale acțiunilor militare. În contextul activităților desfășurate în poligonul Cincu, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu, a efectuat ieri, 11 aprilie, a.c., o vizită de informare la facilitățile de nivel ROL II ȘI ROL III medical în care militarii dislocați la Cincu își desfășoară activitatea pe timpul acestui exercițiu.

Militarii desfășoară acțiuni complexe de triaj, acordare a primului ajutor și a ajutorului medical avansat precum și evacuarea răniților la facilități medicale strategice din România și țări partenere.

***

Exercițiul „Vigorous Warrior 19” este un exercițiu Medical Întrunit Multinivel și Multinațional al NATO, desfășurat bianual, pe trei dimensiuni, terestră, aeriană și navală. Exercițiul este organizat de Centrul de Excelență pentru Medicina Militară (CO MILMED COE, Budapesta, Ungaria) și o națiune gazdă voluntară, în acest an aceasta fiind România. Exercițiul ajuns anul acesta la a 5-a ediție, reunește 38 de națiuni și o componentă civilă considerabilă (zece organizații).

Scopul exercițiului constă în instruirea și evaluarea facilităților de acordare a suportului medical multinațional în cadrul operațiilor desfășurate de NATO precum și verificarea nivelului de interoperabilitate la nivel acțional al forțelor armate implicate. Scenariul exercițiului se bazează pe interoperabilitatea structurilor în cazul intervenției de tipul articol V/III NATO.

 

Foto: Sergiu Iosub / Ovidiu Sfîriac

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1