Glorie eternă eroilor neamului românesc!

 

Ceremonia militară și religioasă organizată în Cimitirul Eroilor din Al Doilea Război Mondial din localitatea Muntele Rece a fost una emoționantă, aici fiind înhumați 36 de eroi. La activitatea comemorativă devenită deja tradiție atât pentru militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, cât și pentru populația locală, au participat oficialități civile și militare, precum și un sobor de preoți în frunte cu Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Elevii Școlii Gimnaziale din localitatea Măguri Răcătău au oferit un veritabil exemplu de prețuire pentru originea eroică a neamului și asumarea dragostei față de țară și de cei care s-au jertfit ca ea să existe. În ciuda vremii capricioase, au stat lângă mormintele eroilor, îmbrăcați în straie tradiționale specifice zone. Prin gestul lor, copiii au dat viață versurilor poeziei „Nu plânge, Maică Românie” găsite în ranița unui soldat ucis în Primul Război Mondial:

„Nu plânge, Maică Românie!

Pentru dreptate noi pierim;

Copiii noștri, peste veacuri,

Onoare ne vor da, o știm!”.

Recunoștința pe care o datorăm înaintașilor s-a regăsit și în alocuțiunea generalului de brigadă în retragere Constantin Mancaș, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război - filiala Cluj, care a precizat că onorarea și respectarea eroilor și veteranilor trebuie să fie o datorie cotidiană.

După depunerea de coroane de flori, ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare formată din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio Pop”.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1