Emoție autentică, de la peste 3500 km depărtare

 

S-au cunoscut cu ocazia „Zilei porților deschise”, activitate organizată de Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, acum doi ani, în „părculețul” comandamentului. Erau mult mai mici, mai firavi, mai inocenți.

Au fost impresionați de uniforma militară, de ”tancuri”, de puști, iar gogoșile militărești oferite au fost cea mai bună și dulce gustare. Au revenit, anul trecut, în Parcul Central din Cluj-Napoca, de Ziua Forțelor Terestre, acum mai curioși, mai interesați de cum funcționează diferite „chestii”, stând cuminți la coadă pentru „a se da” cu tiroliana. Exercițiul cu muniție de manevră, avioane, bărci și elicoptere de la finalul evenimentului făcându-i să se îndrăgostească de noi, de militari.

Au crescut mai mari, sunt elevi în clasa a II-a C (Liceul Avram Iancu – Cluj-Napoca). Acum povestesc...au aflat de la o colegă a cărui tată „este acolo” că o parte dintre cei care i-au făcut să îndrăgească uniforma militară sunt plecați în Afganistan. Au hotărât să le trimită mesaje de încurajare, așa cum au crezut ei....și nu doar mesaje, ci și ceva dulce, ceva tradițional, ceva din România...și au ales cea mai cunoscută gustărică: eugenia. Au zis că nu e suficient...au adăugat și ceva ce lor, copiilor, le plac mult ...bombonele mici și colorate.

Parcă urmându-le exemplul, fără să se cunoască, elevii clasei pregătitoare B, de la Școala Gimnazială „Corneliu Coposu” din Zalău, vizitați fiind de reprezentanți ai Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” în cadrul programului „Săptămâna altfel”, au realizat desene cu tricolorul românesc și au scris, așa cu litere mari, singurele pe care le-au învățat, „Vă așteptăm acasă!”.

Pentru militarii dislocați în Camp Arena – Afganistan, în mare majoritate din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, emoția citirii mesajelor nu poate fi descrisă în cuvinte. Vă lăsăm pe voi să descifrați această emoție privind fotografiile atașate. Fără vreun ordin, vreo precizare, toți au hotărât să pună la loc de cinste „micile opere”, pe cel mai mare perete al „Casei Românești” - un container transformat într-un loc în care noi, militarii români, ne întâlnim seara, pentru diferite ocazii, loc în care fiecare a adus câte ceva care să ne amintească de țara noastră, de România, și ce poate fi mai frumos decât desenele lor.

Noi nu putem decât să le mulțumim ...și bineînțeles că le pregătim tuturor o „surpriză ” după ce ne întoarcem acasă, în „părculeț”.

 

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1