„Wind Spring 19”, start FTX

Prima zi a celei de-a doua săptămâni de desfășurare a exercițiului „Wind Spring 19” a adus activități de instruire cu o amploare și o dinamică sporite pentru militarii Brigăzii 81 Mecanizate, aceștia fiind angrenați în exerciții de tip FTX (Exercițiu de antrenament în teren), alături de partenerul ucrainean și de structurile Brigăzii 2 VM.
Forțele aliate au fost constituite într-un grup de luptă ce cuprinde militari din Batalionul 811 Infanterie „Dej” și din Brigada 25 Aeropurtată ucraineană în eșalonul I, respectiv militari ai Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” în eșalonul II. Forțele adverse au fost marcate de Brigada 2 VM „Sarmizegetusa”, prin două companii.
Pentru Compania de infanterie a Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, comandată de căpitanul Ștefan Pecican, misiunea de astăzi înseamnă preluarea luptei de la compania ucraineană și executarea întârzierii pe aliniamente succesive, respectiv ocuparea unui aliniament și blocarea inaintării adversarului. Pentru aceasta, căpitanul Pecican a ordonat ocuparea pozițiilor de apărare într-un punct de sprijin de companie și și-a poziționat trupele într-un dispozitiv de luptă. „Ne aflăm aici pentru o evaluare la nivel tactic, folosindu-ne de facilitățile poligonului Cincu, un teren relativ nou, pe care ne-am mai instruit, dar care diferă de cele cu care suntem obișnuiți. Folosim echipamentele Miles, care pot aprecia în timp real efectul asupra țintelor, deprinderile de buni trăgători, precizia focului, aspecte pe care le evaluăm”, a declarat ofițerul.
„Bravo, Bravo, aici Golf, recepție!” Comenzile se succed rapid, odată cu desfășurarea scenariului, iar comandanții subunităților află în timp real situația tactică și starea trupelor. Un rol important, la acest exercițiu, îl au observatorii-controlori, ofițeri și subofițeri care monitorizează activitățile. Dacă la STX (exercițiu de rezolvare a unei situații tactice) aceștia opreau secvențele exercițiului și puteau adresa întrebări ajutătoare, pentru corecția acțiunilor, aici OC-ii (Observatori/Controlori) doar consemnează situația, scoțând din „luptă” sau introducând elementele (oameni sau tehnică) neutralizate.
De la comandantul de companie până la cei de la echipaje, cu toții își cunosc misiunile și pașii necesari îndeplinirii lor. Aproape pe nerăsuflate, sublocotenentul Bianca-Mălina Graure, comandant pluton în B. 191 I. „Colonel Radu Golescu”, ne împărtășește, la cald, situația subunității pe care o comandă: „Am primit, de la eșalonul superior, misiunea de a executa apărarea pe aliniamente intermediare, având ca sarcini întârzierea inamicului, scăderea puterii de luptă și desfășurarea prematură a inamicului. Militarii din subordine se descurcă foarte bine, sunt foarte experimentați, cu misiuni în afară și vechime în țară. Până acum a fost greu. Am avut parte de soare puternic și de ploaie serioasă. Iar de dimineața până seara nu stăm o clipă. Dar ne descurcăm.”
Și sergentul Tiberiu-Gheorghe Pașca, șef echipă antipersonal, își cunoaște rolul și responsabilitățile: „Batalionul nostru are misiunea de a încetini inamicul, și de a acorda timp trupelor proprii, care se află pe un aliniament la aproximativ 1700-1900 de metri pe direcția N-V, să se regrupeze pe poziții intermediare, în spatele pozițiilor noastre. În tot acest timp, batalionul nostru are misiunea de a încetini și a bloca inamicul cât mai mult și de a da răgaz trupelor proprii pentru a-și reveni și a duce lupta de atac.”

Text: Radu Cioloca
Foto: Ioana Nistorescu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2