Astăzi este despre sergentul Tiberiu Pașca

Ce surprinde la sergentul Tiberiu Pașca, din Batalionul 191 Infanterie „Radu Golescu”, este perspectiva globală pe care o are și perspicacitatea cu care intuiește ocaziile de instruire. În cadrul FTX-ului (exercițiu de antrenament în teren) desfășurat cu ocazia exercițiului Wind Spring 19, Tiberiu este șef echipă antipersonal și locțiitor la comanda grupei. Dacă, Doamne ferește, comandantul grupei este eliminat, Tiberiu trebuie să îi țină locul. Și o face. Chiar dacă are doar doi oameni în subordine, s-a obișnuit să-și comande echipa ferm, precis, făcându-se înțeles. Și astăzi a dispus-o bine în teren, s-au mascat și au început observarea adversarului. Tiberiu are în dotare o mitralieră calibru 7,62 mm și ajută cu foc, la nevoie, în tot sectorul grupei.
„De când suntem în Cincu, am pus laolaltă munca pe care am depus-o în poligoanele din garnizoana noastră. Aici ne evaluăm folosind sistemul Miles din dotare, care redă destul de fidel realitatea luptei. In caz că un adversar deschide focul asupra noastră, fasciculul laser ne lovește sistemul și în secundele următoare ieșim din luptă. Nu suntem răniți, fizic suntem ok, doar că, virtual, suntem morți. Cred că ar fi benefic pentru toate batalioanele din țară. De asemenea, cu ocazia aceasta cooperăm și cu batalioanele din brigadă și cu partenerii din țările membre NATO. Muncim împreună și creăm o coeziune între militari și între forțele aliate”, a explicat acesta.
Când îl vezi pe sergentul Tiberiu Pașca, și mitraliera lui, machiajul care îi maschează trăsăturile, emoțiile și picurii de sudoare, e greu să intuiești forța și hotărârea pe care le degajă. Nu le afișează pentru a impresiona, dar, odată afișate, sunt impresionante.
Text: Radu Cioloca
Foto: Ioana Nistorescu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1