Cei nevăzuți...

Despre transmisioniști se poate spune faptul că atunci când lucrurile funcționează în parametri normali este liniște, aproape că nu se face simțită prezența lor. „Atâta timp cât comunicațiile funcționează nimeni nu cârâie, bârâie...”, erau vorbe care circulau printre veteranii acestei arme, mai puțin când nu este așa, situație în care specialiștii în comunicații și informatică devin „vedete”. În cadrul exercițiului „Saber Guardian 19”, militarii Batalionului 55 Comunicații „Napoca” din compunerea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, sub comanda sublocotenentului Georgiana Brânzea, administrator rețele calculatoare, asigură legăturile de date și voce în cadrul punctului de comandă înaintat al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
- Sublocotenent Georgiana Brânzea: „Rolul batalionului este cel de a asigura fluxul informațional cu eșalonul superior cu structurile subordonate diviziei. Pentru aceasta, militarii batalionului au instalat rețeaua de misiune, rețele radio precum și echipamente de tip radioreleu, în vederea asigurării fluxului informațional cu structurile subordonate. Până în acest moment nu am întâmpinat probleme, după cum s-a observat, nu s-a făcut „gălăgie”, toată lumea a fost liniștită, cu alte cuvinte legăturile funcționează în parametrii normali, așa cum era planificat. Pregătirea noastră pe parcursul acestui an de instrucție a fost una intensă, asta pentru a ne asigura că în exercițiu totul va funcționa foarte bine, mai ales că, tehnica relativ nouă din dotarea batalionului ne provoacă la fiecare pas. Consider că militarii batalionului dau dovadă de interes și de multă implicare în fiecare activitate de instruire. Doar în acest fel putem să ne îndeplinim misiunea la cele mai înalte standarde.”
- Sergent Bogdan Flueraș, șef autostație radio – „Pentru mine acest exercițiu înseamnă foarte mult, datorită faptului că acumulăm experiență, iar situațiile noi de care ne lovim uneori ne ajută în dezvoltarea deprinderilor specifice acestui domeniu al comunicațiilor și informaticii. Până la acest moment, misiunea de a instala autostația și orientarea optimă a antenelor în vederea stabilirii legăturilor radio cuprinse în planificarea exercițiului s-a realizat cu succes. Aceasta a presupus coordonarea oamenilor în teren, urmărind în același timp încadrarea în bareme, mai ales că, într-o situație reală este crucială instalarea tehnicii și realizarea legăturilor radio în timp cât mai scurt”.
- Caporal Oros Claudiu: „Rolul meu în exercițiu a constat în asigurarea liniilor telefonice în punctul de comandă al diviziei. Privind instrucția, în general, ca transmisionist, format în era analogică, consider că mă aflu, oarecum, într-un conflict de principii vechi cu tehnica nouă. Însă acest aspect mă provoacă și mai mult în parcursul îndeplinirii misiunilor în condiții cât mai bune. Desigur, în ecuația succesului un rol important îl au și comandanții noștri, majoritatea tineri, născuți în era digitală, bine pregătiți pe această tehnică. Iar acest fapt, combinat cu o abordare didactică potrivită, precum și dedicarea noastră în procesul de instruire, au un rezultat pozitiv, iar acest aspect se poate vedea și în reușita exercițiului”.

Text: Ovidiu Sfîriac
Foto: Emil Moritz

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1