Exercițiu cu trageri reale la Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica”, din Cincu, în cadrul “Saber Guardian 19”


Astăzi, 13 iunie, în poligonul Cincu, în cadrul Exercițiului „SABER GUARDIAN 19”, a avut loc un exercițiu inter-arme, cu trageri de luptă. La eveniment au participat generalul-maior Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite ‘‘General Ioan Emanoil Florescu’’, generalul-maior Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, Ioan Aurel Cherecheș, prefectul județului Cluj și comandanții structurilor participante la exercițiu.
Infanteria, aviația, artileria, LAROM-ul, au acționat la nivel întrunit respingând ofensiva inamicului. Când inamicul a reluat ofensiva, structurile de infanterie ale grupului de luptă au deschis focul, iar artileria a executat focul de baraj. MIG-urile 21 LANCER au intervenit în sprijinul forțelor aflate în contact cu inamicul, distrugând subunitățile de artilerie ale acestuia.
Un efect impresionant, vizual și auditiv, l-a produs LAROM-ul, aparținând Brigăzii 8 Larom din Focșani, neutralizând artileria și infanteria inamicului. A urmat spectacolul obuzierelor calibru 152 mm, aparținând Batalionului 817 Artilerie, din Prundu-Bârgăului, iar apoi, pe măsura apropierii inamicului de pozițiile forțelor proprii, acesta a fost angajat succesiv cu toate sistemele de armament din dotarea infanteriei: aruncătoare calibru 120 și 82 mm, mitralierele calibru 14,5 mm de pe TAB și AG-9. Ulterior acestui moment, a avut loc evacuarea unui rănit, cu un vehicul MLI MEDEVAC, iar în flancul drept, o celulă de elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT a intervenit cu foc asupra blindatelor, cu proiectile reactive nedirijate calibru 57 mm. Contraatacul a fost condus de către o companie de infanterie din Batalionul 191 Infanterie din Arad, sprijinită de o formație de 4 elicoptere AH-64 APACHE, din cadrul Brigăzii 12 Elicoptere de Luptă a USAREUR.
Ultima etapă a exercițiului a constituit-o debarcarea unei companii de infanterie ușoară din elicoptere de tip CH-47 CHINOOK, pentru executarea unei manevre de învăluire și nimicirea inamicului.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2