Împlinirea celor 100 de ani de existență a armei tancuri, sărbătorită de Batalionul 814 Tancuri ,,Mihai Vodă”

,,Tancurile continuă să existe. Nu pentru că nu pot fi distruse de armele înalt tehnologizate, ci pentru că au capacitatea să le înfrunte pe câmpul de luptă” (Gl. Tal)

 

Batalionul 814 Tancuri ,,Mihai Vodă” a sărbătorit 100 de ani de la înființarea armei tancuri, mândri de ceea ce au clădit venerabilii acestei nobile și complexe arme de-a lungul primului centenar, prilej cu care a fost organizată o ceremonie militară și religioasă. Evenimentul s-a desfășurat în prezența domnului general de brigadă dr. Dragoș Dumitru Iacob – Șeful Direcției Instrucție și Doctrină din Statul Major al Apărării, domnului colonel Viliam Pastor – Șeful modulului Planificare Operații din Divizia 4 Infanterie ,,Gemina”, domnului locotenent colonel Silviu Stelian Borșa – Șef al Informațiilor din Brigada 81 Mecanizată ,, General Grigore Bălan”, domnului preot Iustin Tira – Vicar Eparhial din Arhiepiscopia Clujului, reprezentanți ai primăriei municipiului Turda, foștilor comandanți ai unității și a numeroși invitați. Pentru a face legătura dintre trecut și prezent, în cadrul evenimentului au avut cuvântul domnul colonel în rezervă Ion Teodorescu, reprezentantul Clubului Ofițerilor ,,Potaissa” Turda și domnul colonel în rezervă Aurel Bochiș, reprezentantul Clubului Ofițerilor de Tancuri ,,Mureș”.

Astfel, ziua de 25 iulie a debutat cu dezvelirea și sfințirea Plăcii de Identificare a Batalionului 814 Tancuri ,,Mihai Vodă. În cadrul evenimentului, Drapelul de Luptă al Batalionului 814 Tancuri ,,Mihai Vodă” a fost decorat cu Emblema de Onoare a Armatei României. De asemenea pe parcursul ceremoniei au fost conferite diplome și distincții celor mai merituoși militari astfel: subofițerul de comandă al Batalionului 814 Tancuri ,,Mihai Vodă”, plt.adj.pr. Vasile Băiceanu a fost distins cu Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, iar următorilor militari li s-a conferit Emblema de Merit în Slujba Păcii clasa a III-a: lt. Cristian Cobzaru, plt. Florian-Gheorghe Madar și sg. maj. Olimpiu-Vlăduț Simijdean.

Ceremonia s-a încheiat cu onorul prezentat de militarii Batalionului 814 Tancuri ,,Mihai Vodă”, sub comanda domnului locotenent colonel Remus Filimon, comandantul unității, în acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistrița.

După ceremonie, invitații au participat la expoziția de armament și tehnică militară și au avut deosebita ocazie de a vizita frumoasa Sală de Tradiții a Batalionului 814 Tancuri ,,Mihai Vodă”.

La Mulți Ani, tanchiști români! Continuați să dezvoltați spiritul de inițiativă, responsabilitate și echilibru care v-au făcut remarcați, respectați și uneori invidiați în tot ceea ce faceți!

 

 

Text: Locotenent Andreea Dan

Foto: Marius Romilă

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2