Statuia generalului Gheorghe Mărdărescu, dezvelită la Cluj-Napoca

Ministrul apărării naționale, Gabriel-Beniamin Leș, însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, au fost prezenți astăzi, 07 august, la Cluj-Napoca, la dezvelirea monumentului dedicat generalului de corp de armată Gheorghe Mărdărescu.

Statuia amplasată în fața Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, din Cluj-Napoca, a fost realizată de sculptorul, colonel (r.) Valentin Tănase și a fost ridicată la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie a României,  cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Monumentul închinat generalului erou are o adâncă însemnătate simbolică reprezentând onoarea și demnitatea oștirii române, precum și marile fapte de arme ale înaintașilor, care au încununat Marea Unire săvârșită la Alba Iulia.

Manifestarea a reunit oficialități județene și locale, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a României și a județului Cluj, reprezentanți ai Academiei Române și ai mediului academic clujean, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” general-maior Virgil-Ovidiu Pop, oameni de cultură și personalități locale, precum și numeroși clujeni.

***

România ține a afirma încă o dată că în urma atacului de pe Tisa, care a motivat acțiunea sa militară, ea n-a fost călăuzită decât de legitima apărare și cerințele militare. Orice gând de asuprire sau răzbunare i-a fost străin” – preciza generalul Gheorghe Mărdărescu, în ultima sa proclamație, cu ocazia retragerii trupelor române din Budapesta.

Aflat la comanda Trupelor din Transilvania, în perioada 12 aprilie 1919 - 20 aprilie 1920, în fruntea cărora a condus campania din Ungaria, denumită „Campania pentru Liniștea Europei”, generalul Gheorghe Mărdărescu a reușit menținerea la un nivel ridicat al capacității de luptă a trupelor, ducând la îndeplinire toate sarcinile „în chip strălucit”.

Numit mai târziu, în funcția de ministru de război, a militat permanent, pentru reorganizarea și modernizarea armatei române. Generalul Mărdărescu a fost o perioadă îndelungată directorul Revistei „România Militară”, fiind autorul a numeroase lucrări de profil.

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3