„Saber Junction 19”, prin ochii comandanților de plutoane

 

 

În perioada 10 - 30 septembrie a.c., în baza de instruire de la Hohenfels s-a desfășurat exercițiul multinațional „Saber Junction 19”. Detașamentul românesc, aparținând Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”, condus de căpitanul Daniel Cucură, a fost format din 147 de militari cu 20 de mijloace tehnice. Militarii noștri s-au instruit alături de aliați și parteneri din 16 țări. Exercițiul a avut ca obiectiv promovarea interoperabilității între statele participante

 

Comandantul detașamentului, căpitanul Daniel Cucură, este veteran al Teatrului de Operații Afganistan. Acesta a participat la diferite exerciții multinaționale alături de șoimi, dar aceasta este prima participare din postura de comandant companie. Colaborarea dintre el și comandanții de plutoane s-a realizat in conditii optime, acest fapt sprijinind îndeplinirea cu succes a  misiunilor companiei.

 

Toți cei cinci comandanți de plutoane sunt tineri și la început de carieră. Deși a participat la o misiune în Teatrul de Operații Afganistan, comandantul plutonului 2 Infanterie, locotenentul Cosmin Pușcaș, consideră acest exercițiu o oportunitate pentru evoluția sa profesională:  „ Acest exercițiu m-a ajutat să îmi îmbogățesc cunoștințele din domeniul luptei armate, am fost supuși la nenumărate provocări precum ducerea acțiunilor concomitent cu partenerii, supraviețuirea și refacerea capacității de luptă într-un mediu imprevizibil, ostil și necunoscut cu schimbări climatice bruște care te pot destabiliza fizic și emoțional.”

 

Pentru comandantul plutonului 3 infanterie, sublocotenentul Alin Costea, acest exercițiu a reprezentat: „modalitatea prin intermediul căreia mi-am dezvoltat capacitățile de cooperare cu partenerii și aliații NATO”.

 

Sublocotenenţii Cezar Pintiliei şi Roberto Pasăre, se află amândoi la primul exerciţiu de acest fel, acestia considerand că, experiența militarilor din subordine i-a ajutat să îndeplinească misiunile primite.

 

Sublocotenentul Florin Petraș, comandantul plutonului 1 Infanterie, ne mărturisește: „ Lupta în teren împădurit este mai dificilă decât consideram. Acest mediu poate să îți fie aliat sau dușman”.

 

În semn de apreciere pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit misiunea, comandantul Batalionului 1-4 Infanterie, LTC. Kevin Ryan, a înmânat comandantului detașamentului românesc, căpitan Daniel Cucură o plachetă cu însemnele batalionului.

 

 

Foto: locotenent Lavinia Morar

 

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1