Exerciţiu de intervenţie în situaţii de urgenţe civile în cadrul exerciţiului interinstituţional ,,Concordia 19”

 

 

În perioada 06 – 10 octombrie a.c., un detaşament de decontaminare RBC din cadrul Batalionului 72 Apărare CBRN ,,Negru Vodă” a participat la exerciţiul interinstituţional ,,Concordia 19”, în garnizoana Miercurea-Ciuc.

Potrivit scenariului exerciţiului CBRN, un rezervor de amoniac din curtea unui agent economic a explodat, iar în urma deflagrației mai multe persoane au fost rănite și o clădire a fost avariată.

Primii care au intervenit au fost responsabilii cu protecția personalului din incintă, după care, în urma apelului la 112, s-a declanșat planul roșu, iar celelalte structuri au acționat împreună pentru salvarea victimelor și decontaminarea zonei.

În prima etapă, s-a executat evacuarea victimelor către posturile medicale, unde au fost triate și au fost transportate cu echipaje SMURD către unitatea medicală mobilă din apropiere. În a doua etapă, s-a executat decontaminarea tehnicii contaminate de la locul incidentului, precum și locul intervenției de către echipele CBRN mixte MApN și MAI.

În timpul acestui exerciţiu a fost testată capacitatea tuturor instituțiilor implicate de a coopera eficace în vederea formulării unui răspuns adecvat în cazul unei situații de urgență majoră. 

 

 

 

Foto şi text: plutonier adjutant principal Petru Ţuca

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1