Simpozion Cu Ocazia Zilei Naţionale a României, la Bistrița

 

1 Decembrie este sărbătoarea fiecărei inimi de român, reprezintă mărturia sacră a împlinirii vocaţiei de libertate a poporului nostru - momentul simplu şi demn al continuităţii spiritului de învingător al neamului românesc.

 

Cu acest prilej, seria activităţilor organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României în municipiul Bistriţa a debutat joi, 28 noiembrie, cu un Simpozion Aniversar, desfăşurat în prezenţa militarilor din garnizoană, la Cercul Militar Bistriţa. În deschidere, toţi cei prezenţi au intonat Imnului Naţional al României într-un cadru solemn.

 

Locţiitorul comandantului marii unităţi, colonel doctor Ioan-Marian Cristurean, în cuvântul său, a mulţumit tuturor pentru prezenţa la eveniment şi a evocat eroismul, jerfele şi biruinţele purtate de ostaşii români pe câmpurile de luptă, pentru apărarea gliei strămoşeşti, iar la final a urat un sincer “La mulţi ani!” tuturor românilor.

 

Prima temă propusă în cadrul simpozionului a fost prezentată de căpitanul Florin Rus care a expus principalele cauze, beligeranţii şi consecinţele Primei Conflagraţii Mondiale.

 

În continuare, căpitanul Cătălin Babiuc a prezentat aspecte esenţiale privind contribuţia Armatei României la înfăptuirea Marii Uniri, cu accent pe cele trei mari bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.

 

În încheierea simpozionului, căpitanul Ionuţ Neag a evocat şi evidenţiat personalităţile militare care au avut un rol important şi incontestabil în realizarea şi apărarea Marii Uniri, punând accent pe premisele realizării dezideratului naţional al tuturor românilor.

 

Timp de aproximativ o oră, toţi cei prezenţi au fost martorii unei adevărate lecţii de istorie.

 

  

 

Text: Andreea Mureşan;

Foto: Florin Petruţ

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1