Subofițerul anului 2019 este din Divizia 4 Infanterie „Gemina”

 

În perioada 11-15 noiembrie, în Poligonul Crasna din județul Sălaj, s-a desfășurat  competiția „Subofițerul/Soldatul Anului 2019”, etapa finală, pe Statul Major al Forțelor Terestre. Cei mai buni dintre cei mai buni soldați/gradați profesioniști și subofițeri din forțele terestre s-au întrecut într-o competiție devenită tradiție.

Ca și în anii anteriori, la această etapă au participat câștigătorii etapei divizie, respectiv campionii unităților și marilor unități subordonate SMFT. În prima zi de competiție, concurenții au parcurs probe de verificare a cunoștințelor la limba engleză și la pregătirea militară generală. A urmat proba de educație fizică care, a cuprins  alergare pe distanța de 3 km și executarea de flotări și abdomene. Ultima probă a constat în interviul de prezentare în fața comisiei.

În cea de-a doua zi competițională, militarii au executat o ședință de tragere specifică din picioare, nerezemat, cu pistolul-mitralieră, cu masca pe figură, elementul de dificultate constând în luarea liniei de ochire prin vizorul măștii, precum și factorul timp, drastic limitat.

 

A urmat proba surpriză, de această dată o ambuscadă, militarii trebuind să răspundă cu foc, să-și consolideze poziția, și să inițieze contraatacul. Aceste elemente au fost concretizate în trageri de precizie, din pozițiile în picioare, în genunchi și culcat-nerezemat, precum și în aruncarea grenadelor la precizie, totul în mai puțin de 40 de secunde. Cum era firesc, la acest nivel al concursului, toate probele au un nivel de complexitate ridicat.

 

Ultima zi de concurs, a cuprins parcurgerea unui traseu de 4 km, sub forma unui circuit, într-o pădure din împrejurimile orașului Zalău. Primind un crochiu conceput de plutonierul-adjutant Florin Dârjan, expertul în orientare turistică al Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, cu principalele forme de relief și detaliile minime pentru găsirea atelierelor în teren, militarii și-au calculat distanțele și au pornit la cucerirea traseului, odată cu găsirea atelierelor fiind verificați la instrucție de front, topografie, CBRN, instrucție genistică, instrucție sanitară și instrucție de comunicații și informatică.

 

Finalul competiției a adus și desemnarea câștigătorilor, premierea acestora urmând a avea loc în luna decembrie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre . Astfel, la categoria „Soldatul Anului 2019”, clasamentul a fost următorul: locul I – fruntașul Ion Lică (Brigada. 8 LAROM),  locul II – caporalul Gheorghiță Rus (Divizia 2 Infanterie), locul III – fruntașul Marian Hanga (Divizia 2 Infanterie). Subofițerii s-au poziționat astfel: locul I – plutonierul Cătălin Gîju (Divizia 4 Infanterie), locul II – sergentul Liviu Enache (Divizia 2 Infanterie), locul III – sergentul Daniel Sandu (Batalionul 500 Sprijin).

 

Felicitări tuturor camarazilor noștri pentru rezultatele obținute!

 

 

Text: Maistru militar Radu Cioloca

Foto: Emil Moritz

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2