General de brigadă (rtr.) Ioan M. Bota, un secol de istorie într-un  suflet

La mulți ani, venerabile veteran!

 

Veteranul de război general de brigadă (rtr.) Ioan M. Bota  s-a născut la 16 ianuarie 1920, în comuna Rona de Jos, județul Maramureș. După parcurgerea studiilor la Institutul de Teologie Greco-Catolic de la Blaj, conform ordinului de chemare în serviciul militar, a parcurs pregătirea militara la Școala de Ofițeri numărul 2 de la Câmpulung Muscel, fiind apoi repartizat la Regimentul 91 Infanterie de la Alba, alături de care, în martie 1944, a plecat pe frontul de apărare din Moldova.

Amintindu-și de experiența frontului, venerabilul veteran afirmă: „Fiind comandant de pluton de mitraliere le-am cerut ostașilor mei să lupte alături de mine în atac, căci fuga înapoia frontului era pedepsită cu moartea. (...)N-am avut nici un caz, căci eu eram mereu în fruntea lor și la nevoie trăgeam personal cu mitraliera unde bănuiam cuibul de inamici.”

A fost luat prizonier de război cu toată divizia, la Soci în baza armistițiului de război încheiat cu U.R.S.S., alături de 1000 militari români, și a ajuns în lagărul de concentrare Oranki, aproape de Cercul Polar. Amintindu-și de acest episod, distinsul veteran afirmă: „Când am trecut Prutul, am început să plângem”. Întors în țară în iulie 1945, după profunde suferințe, a fost lăsat la vatră, ulterior înscriindu-se la Academia de teologie „Sfânta Treime” din Blaj.

La împlinirea frumoasei vârste de 100 de ani, generalul de brigadă (rtr.) Ioan M. Bota  a fost sărbătorit de militari ai Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”. Comandantul marii unități, colonel Ioan Munteanu, i-a transmis, în numele rachetiștilor floreșteni, „La mulți ani!”, sănătate și bucurii alături de cei dragi, subliniind faptul că patriotismul, curajul și ținuta morală de care a dat și dă dovadă reprezintă un model pentru toți militarii.

 

Text, foto: cpt. Marius Liuțe

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1