Batalionul 817 Artilerie Petru Rareș”, un sfert de veac de existență


Joi, 5 martie, militarii Batalionului 817 Artilerie „Petru Rareș” au aniversat 25 de ani de la înființarea unității. Activitatea a debutat cu dezvelirea unei plăci comemorative la sediul unității, continuând cu o ceremonie militară desfășurată în parcul central al localității Prundu Bârgăului.

La activitate au fost prezenți locțiitorul Șefului de Stat Major pentru Sprijin al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, colonel Nicolae Oros, locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, colonel Ioan-Marian Cristurean, reprezentanți ai administrației publice județene și locale, reprezentanţi ai instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, veterani de război și cetățeni.

Pentru rezultate deosebite camarazi din Batalionul 817 Artilerie Petru Rareș”au fost recompensați cu diferite distincții. Sărbătoarea s-a încheiat cu defilarea efectivelor unității, pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistrița.

***

În urmă cu 25 de ani, la 1 martie, în garnizoana Dej, lua fiinţă Divizionul 817 Artilerie Antitanc, ca structură subordonată Brigăzii 81 Mecanizate.

În anul 1997, divizionul a fost nominalizat ca parte componentă a Forței de Reacție Rapidă a Armatei României și a fost redislocat în garnizoana Șimleu Silvaniei. La 25 octombrie 1997, în fața complexului monumental din Municipiul Carei, președintele României, înmânează divizionului Drapelul de Luptă.

Divizionul a fost redislocat în garnizoana Prundu-Bârgăului în anul 2000, iar trei ani mai târziu a fost transformat în Divizionul 817 Artilerie Mixtă, prin reorganizarea Divizioanelor 815 și 817 Artilerie, fiind prima unitate de acest gen din Armata României.

În anul 2006, unitatea își schimbă denumirea în Batalionul 817 Artilerie Mixtă, iar doi ani mai târziu primește denumirea onorifică „Petru Rareș” și steagul de identificare.

Concomitent cu procesul de operaționalizare al batalionului, militarii au participat la misiuni în Angola, Afganistan, Irak și Bosnia-Hertegovina, precum și la activități de pregătire în SUA, Germania, Belgia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Iordania și Turcia. Performanțele structurii sunt completate de participarea la numeroase exerciții multinaționale, unde militarii batalionului au fost apreciați pentru profesionalismul dovedit.

Pentru rezultatele remarcabile obținute de militarii unității în îndeplinirea misiunilor încredințate precum și la activitățile desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia, Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu „Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre”, în anul 2010 și cu „Emblema de Onoare a Statului Major General”, în anul 2015.

Foto: Andrei Herghelegiu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2