9 MAI, ZIUA ÎN CARE SOLIDARITATEA ȘI UNITATEA AU ÎNVINS

 

Data de 9 mai are o triplă semnificație pentru România: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.

Ziua de 9 mai a anului 1877 anunța încheierea conflictului din Balcani, între Imperiul Otoman și Imperiul Țarist și proclamarea Independenței de Stat a României. Mihail Kogălniceanu, ministrul de externe la acea vreme, declara: „ Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare (...), suntem o națiune liberă și independentă”.

La 9 mai 1945, Germania nazistă capitula necondiționat în fața Aliaților anunțând încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

La 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, rostea declarația prin care țările Europei inițiau realizarea unei Europe unite. Acesta spunea: „Europa nu se va construi dintr-o dată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care vor genera în primul rând o solidaritate de facto...”.Declarația Schuman a reprezentat piatra de temelie pentru realizarea Uniunii Europene și totodată mecanismul necesar evitării apariției altor conflicte care să macine Europa.

Acum, la 143 de ani de la împlinirea idealului de independență al României, 75 de ani de la încheierea celei mai sângeroase conflagrații mondiale și la 70 de ani de la „Declarația Schuman”, principiile solidarității și unității sunt mai actuale ca oricând. Trebuie să ne amintim că victoria nu înseamnă să fim cu toții la fel, victoria înseamnă să ne unim eforturile, să luptăm împreună pentru reușită. Să fim diferiți dar solidari.

Împreună, cu înțelepciune și responsabilitate, putem depăși toate provocările momentului. Respectarea eforturilor înaintașilor care s-au jertfit pentru libertatea noastră înseamnă acum respectarea regulilor de distanțare socială, astfel încât să avem parte de victorie în lupta cu inamicul nevăzut denumit SARS-CoV-2.

 

Text: Ioana Nistorescu

Foto: arhiva Divizia 4 Infanterie „Gemina”

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1