Conferință dedicată Zilei Unirii Principatelor Române la Cercul Militar Iași

 

Cercul Militar Iași a gazduit, în data de 21 ianuarie, conferința-semnal cu tema ,,Unirea Principatelor Române și domnitorul Alexandru Ioan Cuza în heraldica și medalistica militară națională”, desfășurată cu prilejul aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Activitatea, organizată la inițiativa directorului filialei Iași a Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I”, col. (rz.) dr. Dan Prisăcaru, s-a desfășurat cu un număr restrâns de participanți, fără public, cu respectarea măsurilor privind combaterea pandemiei Covid-19.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai mediului academic și militar, printre care s-au numărat președintele Academiei Române, Filiala Iași, academician Viorel Barbu, prof. dr. Corneliu Andonie de la Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I” și comandantul Brigăzii 15 Mecanizată ,,Podu Înalt”, general de brigadă Daniel Pop.

 

***

Alexandru Ioan Cuza a încercat din primii ani ai domniei să impună Imperiului Otoman acceptarea dreptului de a institui decorații. Întâmpinând opoziția categorică a Imperiului Otoman și a Imperiului Habsburgic, care vedeau în acest demers un semn clar de afirmare a suveranității, pentru a nu pune în pericol dubla alegere a lui Vodă Cuza, proiectul nu a fost aplicat atunci, fiind amânat.

Domnitorul Unirii l-a acordat, cu titlu personal, doar câtorva apropiați. Acest ordin a fost folosit ca model pentru prima distincție oficială acordată de statul român, Ordinul Național ,,Steaua României”, care a fost instituit la 9 mai 1877. Decorația se numără printre puținele distincții, alături de Crucea ,,Meritul Sanitar” și Ordinele ,,Meritul Cultural” și ,,Meritul Agricol”, care se vor regăsi, cu o formă diferită, în sistemele onorifice românești de după anii 1948 și 1989.

 

Text: Andrei Vicol

Foto: Lucien Covalciuc

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1