Experiență versus tinerețe în Baza Aeriană Bagram

Militarii Batalionului de Protecție a Forței ,,Jderii” și-au început misiunea  în Baza Aeriană Bagram din Afganistan. Printre ei se numără soldatul Ovidiu Chichirău, un veteran al teatrelor de operații, respectiv soldatul Mugur Ciobanu, aflat la prima misiune internațională.

Soldatul Ovidiu Chichirău are 47 de ani și a mai participat până acum la alte cinci misiuni: patru în Afganistan (2003, 2006, 2009, 2013) și una în Irak în 2008.

,,Fiecare misiune are particularitățile ei, diferă una de alta, chiar dacă e în același teatru de operații. Aici, pe Bagram, este altceva, o altfel de lume, clima diferită cu ce ne-am obișnuit pe Kandahar sau Irak. Referitor la ceea ce avem de făcut, pot spune că nu este greu, dar trebuie să fim foarte vigilenți și să nu lăsăm niciodată garda jos. Interacționăm și cu militari parteneri, totul este bine, ne respectăm reciproc și acționăm foarte bine împreună. Am fost plecat de foarte multe ori de acasă și ai mei sunt obișnuiți. Am foarte mare încredere în ai mei, soția și fiica mea. Din păcate, nu o să fiu alături de ele la majoratul fetei și nici atunci când împlinesc 25 de ani de la căsătorie. Sacrificiile meseriei!”, sunt cuvintele celui mai experimentat militar de aici.

Soldatul Mugur Ciobanu este născut în anul 2000 și avea trei ani când colegul său pleca pentru prima dată în misiune.

,,După ce am îmbrăcat haina militară, mi-am dat seama că orice militar trebuie să execute o misiune într-un teatru de operații. Așa că nu am pierdut timpul și, cum s-a ivit această oportunitate, am decis să vin în Afganistan. M-am pregătit intens în țară, iar când am făcut primul pas aici, în Baza Aeriană Bagram, am avut emoții. Chiar nu am cuvinte să spun cum a fost. Ne-am acomodat repede. Avem colegi cu experiență care ne-au sprijinit foarte mult, ne-au integrat în echipă. Vorbesc cu ai mei, îi liniștesc că sunt bine, tehnologia a avansat foarte mult. Mama nu prea a fost de acord să plec în misiune, dar tata mi-a spus că sunt matur și eu știu ce e cel mai bine pentru mine și cariera mea”, ne-a transmis tânărul nostru coleg.

Text și foto: căpitan Andrei Vicol

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1