Ziua Internațională a Asistentului Medical, în Afganistan

 

Rolul unui asistent medical (cunoscut sub numele de sanitar în rândul militarilor), într-un teatru de operaţii este de a urmări starea de sănătate a camarazilor săi şi de a-i ajuta atunci când au nevoie. Este omul din spate, de multe ori nevăzut, dar extrem de important pentru toţi.

Astăzi vi-l prezentăm pe sergentul - major Marius Stratica, sanitar în cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei ,,Jderii”.

,,Ca sanitar în teatrul de operaţii din Afganistan nu am întâmpinat dificultăţi comparativ cu activitatea desfăşurată în ţară, însă aici riscul de rănire al colegilor mei este mult mai mare. Din acest motiv consider că este foarte important ca militarii români aflaţi în misiune, să cunoască tehnicile şi măsurile de prim ajutor, astfel încât, dacă va fi cazul, să fie în măsură să le aplice pentru a salva viaţa celor de lângă ei, sau chiar viaţa proprie. În cazul unui incident, secundele când militarul trebuie să acţionze, sunt vitale. În aceste frânturi de timp, el trebuie să acţioneze corect, astfel încât fratele său de arme să ajungă sănătos acasă la familie, ne-a declarat Marius.

 

Text: cpt. Andrei Vicol

Foto: plt.adj.pr. Lucian Irimia

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1