Ziua Eroilor la Ciurea
Anul acesta, cu prilejul Zilei Eroilor, marinarii militari au fost prezenți în localitatea Ciurea din județul Iași, pentru a continua seria manifestărilor dedicate comemorării celor 1000 de martiri decedați în cea mai mare catastrofă feroviară care a avut loc în România, la data de 31 decembrie 1916/ 13 ianuarie 1917, în care și-a găsit sfârșitul și comandorul de Marină Alexandru Cătuneanu, cel care a pus bazele Hidrografiei în țara noastră şi a realizat prima hartă de navigație pentru coasta României de la Marea Neagră. Harta întocmită de comandorul Cătuneanu a fost premiată cu medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris, în anul 1900.
În cadrul ceremoniei, a fost dezvelit bustul comandorului Alexandru Cătuneanu, amplasat în Parcul Memorial „Ciurea 1917”, în prezența autorităților publice locale și județene, a strănepotului comandorului Cătuneanu, precum și a reprezentanților Forțelor Navale Române.
Ceremonia a fost organizată în colaborare cu Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” care a fost alături de camarazii din forțele navale cu o gardă de onoare la monument și muzica militară a garnizoanei Iași.

Text și foto : plt.adj.pr. Lucien Covalciuc

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2