100 DE ANI DE LA SEMNAREA CONVENȚIEI DE ALIANȚĂ DEFENSIVĂ ÎNTRE REGATUL ROMÂNIEI ȘI REPUBLICA POLONĂ

 

     "Un front comun româno-polon. Acesta este  singurul de a ni se asigura existența noastră însăși către hotarele pe care cu atâta trudă și atâta jertfă ni le-am căpătat și căutăm a ni le preciza și garanta", spunea Nicolae IORGA în „Neamul Românesc” la 06 iunie 1919. Și iată că în data de 3 martie 1921 miniștrii de externe ai României, dl. Take Ionescu, și al Poloniei, dl. Eustachy Sapieha, semnează Convenția de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă. Această convenție a contribuit la stabilirea unor relații speciale la cel mai înalt nivel între cele două state.

     În acest an sărbătorim 100 de ani de la încheierea acestei convenții, sărbătoare care a prilejuit susținerea unei serii de evenimente pe teritoriul României.

     Sâmbătă, 12 iunie, în cadrul centenarului, în localitatea Cârlibaba din județul Suceava, a avut loc o ceremonie de comemorare a eroilor poloni căzuți pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial.

     La 18 ianuarie 1915, 90 de ofițeri, 1980 de infanteriști, 150 de ulani, 2 baterii de artilerie și 3 mitraliere grele din Legiunile Poloneze intră în luptă în zona localității Cârlibaba. Bătălia a durat până pe data de 22 ianuarie 1915 când Armata Rusă s-a retras.

    În cinstea eroilor poloni căzuți în luptele pentru Cârlibaba  s-a ridicat, pe locul unde au fost îngropați, un monument scris în limbile română și polonă.

     La comemorare au participat oficialități civile și militare, române și polone, detașamente de militari din cadrul Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” și Contingentul Militar R8 al Republicii Polone, alături de reprezentanți ai Muzicilor Militare reunite ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.

 

 

Text: Plt.maj. Vasile Hrib

Foto: Cap.III Vlăduț Cojocariu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2