Un militar, nouă misiuni

Vă invităm, dragi camarazi, să cunoașteți astăzi un militar deosebit din Batalionul de Protecție a Forței ,,Jderii”. Este vorba despre plutonierul-adjutant Cătălin Dobrea, veteran al teatrelor de operații, care se află momentan la a noua misiune internațională. Primele două misiuni ale camaradului nostru au fost în Angola, în anul 1996, respectiv 1997. Au urmat apoi cinci misiuni în teatrul de operații din Afganistan (2003, 2005, 2009, 2013, 2017) și una în Irak, în anul 2008.

,,În cele nouă misiuni am avut parte de multe experiențe, unele frumoase, altele mai puțin plăcute. Privind în urmă, nu a fost nici greu, dar nici ușor. A trebuit sa dau dovadă de multă disciplină și profesionalism. Nicio misiune nu a semănat cu cealaltă și a trebuit să fiu flexibil, să mă adaptez schimbărilor  mediului operațional, să stăpânesc foarte bine tehnicile, tacticile și procedurile specifice fiecărei misiuni în parte și, nu în ultimul rând, să țin pasul cu dezvoltarea tehnologică.

Cea mai dificilă misiune pe care am executat-o a fost în anul 2003, atunci când am pierdut doi camarazi din cadrul batalionului, pe slt.(p.m.) Iosif-Silviu Fogorași și slt.(p.m.) Mihail-Anton Samoilă. Era prima dată când ne confruntam cu o astfel de situație nefericită. A trebuit să fim tari și să mergem mai departe.

Pe lângă acestea, am avut parte și de momente frumoase. Consider că cel mai important a fost lucrul în echipă, alături de camarazii mei. Ne-am sprijinit reciproc și, astfel, s-au închegat prietenii pe viață. Mă simt împlinit și nu regret nicio secundă drumul pe care l-am urmat și alegerile pe care le-am făcut. Nimic nu ar fi fost posibil fără sprijinul familiei mele care mi-a fost mereu alături”, sunt cuvintele celui mai experimentat militar al Batalionului de Protecție a Forței ,,Jderii”.

Text și foto: cpt. Andrei Vicol

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1