„România și Polonia în Avanpostul Securității Europene. Tradiție și Continuitate (1919–2021)”

 

Conferința internațională cu tema: ,,România și Polonia în avanpostul securității europene. Tradiție și continuitate”, organizată de Statul Major al Apărării prin Filiala Iași a Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I”, s-a desfășurat, în perioada 24-26 iunie, la Iași. 

Lucrările conferinței au fost deschise în prezența directorului Statului Major al Apărării, general-maior Corneliu Postu, a comandanților Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Dorin Blaiu”, și Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, general de brigadă Daniel Pop, respectiv a reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei Poloniei în România  și Statului Major General al Armatei Poloniei.

În cadrul ceremoniei militare desfășurate pe esplanada fostei Școli a Fiilor de Militari Iași, actualul Spital Militar Clinic de Urgență „Dr. Iacob Chizac” Iași, s-a  dezvelit și sfințit Plăca Comemorativă, s-a pus Piatra de Temelie a Ansamblului Monumental Flacăra Recunoștinței și s-au prezentat uniforme din cele două conflagrații mondiale ale armatelor României și Poloniei.

Totodată, au fost vizitate expozițiile documentare organizate la spitalul militar, Complexul Muzeal Național ,,Moldova”, respectiv la Muzeul Unirii, cea din urmă fiind realizată de Institutul Polonez din București.

Evenimentul reunește reprezentanți și cercetători științifici din România, dar și din Polonia, Țările Baltice și Finlanda. În prima zi a conferinței, au susținut prelegeri și comunicări științifice numeroși cercetători și membri ai mediului național și internațional ce au dezbătut cele trei secțiuni ale conferinței: Relațiile politico-diplomatice româno-polone în perioada 1919-2021; Aspecte privind cooperarea militară dintre România și Polonia în anii 1919-2021 și Valori și interferențe culturale româno-polone.

 

Text, foto: plutonier adjutant principal Lucien Covalciuc

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2