Muzica Militară a Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în concert

 

Astăzi, 1 iulie, Muzica Militară a Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a susținut un concert aniversar în Parcul „Simion Bărnuțiu”, din Cluj-Napoca. La evenimentul dedicat aniversării a 190 de ani de la înființarea Muzicilor Militare, instrumentiștilor militari li s-au alăturat mezzosoprana Lavinia Bocu și solista Mălina Mureșan.

Repertoriul bogat pe care instrumentiștii militari l-au prezentat astăzi a reprezentat nu numai un mijloc de delectare a clujenilor ci și o lecție de cultură muzicală.

***

Înființarea primei orchestre militare românești de muzică a fost menționată, pentru prima dată, în Regulamentul organic din 01 iulie 1831, care stipula funcționarea, la Iași, a unei fanfare militare.

Muzica militară cu instrumente moderne a beneficiat de credibilitate încă de la începuturile existenței sale. Prima orchestră militară a Strajei Pământești avea 38 de instrumente și era susținută financiar din donația de „două parale” a ofițerilor.

De-a lungul timpului, muzicile militare au avut un rol foarte important în diferite momente care au marcat istoria țării noastre, de la susținerea moralului trupelor mărșăluind împreună spre front, la sărbători naționale, manifestări sociale și culturale.

 

 

Foto: Emil Moritz

 

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2