420 de ani de la moartea domnitorului Mihai Viteazul

19 august, Mănăstirea Mihai Vodă. Militarii din garnizoana Turda au fost prezenți la manifestările de comemorare a domnitorului Mihai Viteazul, la împlinirea a 420 de ani de la moartea sa. La eveniment au luat parte sute de credincioși, reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, respectiv ai instituțiilor din sistemul national de apărare, ordine publică și securitate națională.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a fost urmată de o ceremonie militară de depuneri de coroane și jerbe de flori la mormântul voievodului, respectiv o scenetă istorică.

***

Mihai Viteazul a fost ucis în anul 1601 de către generalul Gheorghe Basta. Trupul său a fost înmormântat pe locul unde a fost răpus, la 3 km de Turda, iar capul a fost dus mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte. În 2002, la Turda, lângă mormântul voievodului, s-a ridicat Mănăstirea Mihai Vodă, copie fidelă a mănăstirii cu acelaşi nume din Bucureşti. În fiecare an, pe 19 august, locuitori din Turda şi din împrejurimi se adună la acest lăcaş de cult să aducă un omagiu celui care a realizat prima unire a Principatelor Române.

 

Text, foto: plt.adj.pr. Vasile Băiceanu, mr. Constantin-Ionuț Roșu

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1