Ceremonie de comemorare a eroilor, la Bistrița

Astăzi, 2 septembrie 2021, în garnizoana Bistrița, a avut loc, o ceremonie militară dedicată eroilor bistrițeni decorați cu Ordinul Militar „Mihai Viteazul”, cea mai înaltă decoraţie militară de război ce se acordă ofiţerilor şi unităţilor militare. Ceremonia se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate comemorării a 420 de ani de la moartea Voievodului Mihai Viteazul.

La evenimentul desfășurat la Ferma Cavalerilor Ordinului ”Mihai Viteazul” au luat parte reprezentanți ai autorităților publice locale, comandantul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina’’ , general maior Dorin Blaiu, comandatul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan’’, colonel Cornel-Traian Scurt, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor,, Regina Maria’’, ai filialei județene Bistrița-Năsăud ,,Colonel Liviu Rusu’’, precum și cadre militare active, în rezervă sau retragere. Ceremonia a cuprins o slujbă de pomenire a eroilor bistrițeni, alocuțiuni ale oficialităților prezente și depuneri de coroane la monument.

Printre cei care au fost decorați cu Ordinul „Mihai Viteazul” se numără mareșalul Constantin Prezan, primul comandant al Armatei a 4-a (de Nord), structură reprezentantivă din Primul Război Mondial ale cărei tradiții sunt duse astăzi mai departe de Divizia 4 Infanterie „Gemina”, dar și generalul Grigore Bălan, al cărui nume se regăsește inscripționat pe monument și, totodată, este purtat cu mândrie de Brigada 81 Mecanizată.

***

Ordinul Militar de Război ”Mihai Viteazul” a fost instituit de regele Ferdinand prin Înaltul Decret nr. 2968 din 26 septembrie 1916 și ratificat prin Înaltul Decret nr. 3249 din 21 decembrie 1916. Ordinul era organizat pe trei clase și şi a fost acordat exclusiv ofiţerilor, pe timp de război, pentru fapte de arme excepţionale. De asemenea, drapelele unor unităţi militare care s-au remarcat pe front puteau fi decorate cu Ordinul „Mihai Viteazul”. De-a lungul timpului, atât forma cât și condițiile de acordare ale ordinului au fost modificate de mai multe ori. Acesta a fost desființat la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1947, reintrodus prin Legea nr. 29/ 2000 şi ulterior legiferat prin Legea nr.327/ 2003, ca fiind „cea mai înaltă decoraţie militară de război ce se acordă ofiţerilor şi unităţilor militare”.

Text și foto: Raluca Mureșan

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1