Comemorarea generalului Grigore Bălan

 

În data de 14 septembrie 2021, în localitatea Blăjenii de Sus, a avut loc o ceremonie militară de comemorare a ,,eroului dezrobirii Ardealului”, generalul Grigore Bălan, al cărui nume este purtat astăzi de către Brigada 81 Mecanizată.

Ceremonia a inclus oficierea serviciului religios în memoria generalului erou și depunerea de coroane de flori la bustul acestuia.  Ulterior, activitatea a continuat cu desfășurarea Simpozionului de Istorie, Ediția a VI-a, ,,Eroii județului Bistrița-Năsăud, eroii Neamului Nostru”.

La manifestări au participat reprezentanții autorităților publice județene și locale, ai Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” precum și din partea altor instituții, structuri și asociații din cadrul județului Bistrița-Năsăud.

 

***

Născut la 14 iulie 1896, în satul Blăjenii de Sus, județul Bistrița-Năsăud, generalul Grigore Bălan, a fost unul dintre ofițerii Armatei Române ce a luptat pentru dezrobirea meleagurilor țării. În vara anului 1915 a fost avansat la gradul de sublocotenent, iar doi ani mai târziu, la 1 noiembrie 1917, la gradul de locotenent și a luat parte la primul război mondial pe frontul apusean, în nordul Italiei. Ulterior, a luptat în cel de de-al doilea război mondial, în fruntea Grupului 5 Vânători de Munte pentru eliberarea Bucovinei. A fost numit în funcția de comandant secund al Diviziei 2 Munte, urmând ca în luna septembrie a anului 1944 să lupte pentru eliberarea orașului Sfântul Gheorghe, în fruntea Diviziei 1 Munte. La 9 septembrie 1944 a fost rănit grav de focul artileriei inamice, iar 4 zile mai târziu, în 13 septembrie 1944, s-a stins din viață la spitalul din Sinaia.

 

 Text, foto: Raluca Mureșan

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1