Hohenfels, prima provocare

 

Concentrare maximă, reacție rapidă și anduranță sunt atributele necesare pentru desfășurarea în bune condiții a unui exercițiu internațional. Mai ales în condițiile executării acestuia în condiții de temperaturi scăzute, a ducerii acțiunilor militare 24 din 24 de ore sau necesității de a face față oricăror situații neprevăzute, așa cum este cazul exercițiului ”Saber Junction 21” din Hohenfels, Germania.

Aflați la prima provocare de acest gen din cariera lor, tinerii ofițeri din Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița” prezenți la activitatea multinațională de instruire au fost puși în situația de a-și depăși emoțiile, de a face pași spre a deveni adevărați lideri militari și de a acumula, treptat, experiența necesară în gestionarea situațiilor. În plină desfășurare a exercițiului, zi și noapte pe poziții, de pe terenul de instrucție din Hohenfels am aflat următoarele:

Experiența din cadrul exercițiului „Saber Junction 21” a fost una plăcută, dar grea. Am fost nevoiți să dormim prin păduri, prin câmp și să acționăm când situația ne cerea acest lucru, fără a avea acele condiții de "acasă".

Experiența colegilor, care au mai fost în alți ani în Germania, pentru exerciții similare, m-a ajutat să înțeleg că va fi o perioadă destul de grea și să mă pregătesc din timp cu cele necesare. Iar în privința cunoștințelor dobândite pe timpul școlarizării, sunt convins că acestea pot fi puse în practică doar prin participarea la astfel de exerciții.”, a declarat sublocotenentul Eusebiu Stoleru, comandant pluton aruncătoare 82 mm.

Un alt tânăr ofițer, sublocotenentul Vlad Daniel Moșneag, ne-a spus că ceea ce a întâlnit în poligonul din Hohenfels, în primul său exercițiu în calitate de comandant de pluton infanterie, este o experiență solicitantă din punct de vedere fizic, dar mai ales mental.

 „Coordonarea oamenilor în teren, stabilirea de priorități în câmpul tactic,  sarcinile numeroase, toate acestea fac din acesta primă experiență militară,  una din care se pot extrage o multitudine de lecții folositoare."

„Șoimii Carpaților” sunt prezenți în poligonul din Hohenfels, Germania, până la finalul lunii septembrie.                                                                                                                                                                                                                                                              

 

Text: Zitta-Gabriela Bodea

Foto: Batalionul 812 Infanterie „Șoimii Carpaților”

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1