Jurnaliști în misiune alături de „Dragonii transilvani"

Ziua de 23 septembrie a fost una încărcată pentru participanții la „Cursul pentru jurnaliștii  care transmit din zone de conflict”, ediția 2021. După executarea  transportului pe calea aerului cu elicoptere IAR-330 și inserția acestora în poligonul Bogata, jurnaliștii au intrat în scenariul unui exercițiu integrator pregătit de militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej”.

Acesta a urmărit crearea unui mediu cât mai apropiat de cel al teatrelor de operații, atât de familiar „Dragonilor Transilvani”. Astfel, imediat după sosire, jurnaliștii au participat la briefingul de introducere în teatrul de operații, prezentat de comandantul batalionului, locotenent- colonel Emanuel Ciobanu, în cadrul căruia au fost prezentate detaliile misiunii și aspecte importante care să îi ghideze pe reprezentanții mass-media pe timpul desfășurării exercițiului.

Ulterior, după pregătirea misiunii la macheta terenului, jurnaliști și militari deopotrivă s-au îmbarcat în transportoarele blindate și au început misiunea de patrulare, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, în zona de operații. Nu a fost o misiune liniștită, întrucât exercițiul a fost unul plin de surprize pentru jurnaliști și i-a ținut alerți până în zorii zilei. Ambuscade, ieșirea de sub focul inamicului, supraviețuirea în condiții de captivitate și reacția la atacuri asupra bazei au fost doar câteva din incidentele pe care aceștia le-au înfruntat alături de „Dragonii Transilvani”. Finalul exercițiului a înlocuit oboseala unei nopți nedormite de pe fețele tuturor, militari și jurnaliști, cu zâmbetul de satisfacție al unei misiuni îndeplinite.

Text: Andi Asandei

Foto: Cristina Toma, Roxana Dadovits

 

Thumbnail Image Table
Pages:     1 2 3